bahati odnos

Novinarske udruge u Srbiji traže više poštovanja dužnosnika i vlasti prema novinarima

24.01.2019 u 21:31

Bionic
Reading

Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS) i Vojvodine (NDNV) osudile su u četvrtak nove slučajeve „bahatog odnosa državnih dužnosnika“ prema novinarima i nastavak pritiska vlasti na medije, te upozorile na pritiske i omalovažavanja novinara u zadnje dvije godine

U današnjem priopćenju NUNS u NDNV podsjećaju na svježe primjere, unatrag nekoliko dana.

Prvi je slučaj glavnog tajnika predsjednika Srbije i visokog dužnosnika vladajuće Srpske napredne stranke Nikole Selakovića koji je 17. siječnja, na Radioteleviziji Srbije (RTS), nezadovoljan izvještavanjem javnog servisa, rekao kako je došao u studio samo „iz poštovanja“ prema predsjedniku Aleksandru Vučiću te ruskom šefu države Vladimiru Putinu“, koji je tog danas boravio u posjetu Srbiji, te da inače ni bi htio biti gost nacionalne televizije.

Potom je na sjednici Nacionalnog konventa o EU, kada je novinarka N1 pitala šefa delegacije EU Sema Fabrizia da prokomentira činjenicu kako nitko od predstavnika vlade Srbije nije spomenuo temu slobode medija, reagirala je ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, ulazeći u verbalni sukob s reporterkom N1.

Ministrica je, među ostali, poručila: „Da li mislite da je neumoljivo potrebno da pomenem slobodu medija zato što vi to želite? Sloboda medija znači da vam mogu odgovoriti na način na koji ja mislim da treba", podsjetio je NUNS.

Posljednji u nizu slučajeva bila tiskovna konferencija vladajuće Srpske napredne stranke, kada je novinarka RTS pitala „da li postoje dvostruka mjerila kada su u pitanju osude nasilja, i navela primjere iz javnog života, na što je dužnosnica vladajuće partije Biljana Popović Ivković burno reagirala i, umjesto da odgovori na pitanje, započela neprimjerenu verbalnu raspravu.

U svom priopćenju NUNS i NDNV upozoravaju da su sve vrste pritisaka na medije i utjicaj na njihovu uređivačku politku, kao i neprimjereni način komunikacije najviših državnih dužnosnika s novinarima - neprihvatljivi.

Navodi se i da je NUNS od 2016. zabilježio 81 slučaj pritisaka državnih funcionera, napada, omalovažavanja i diskriminiranja novinara i medija.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, sudjelujući u srijedu u debati o slobodi mediji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao kako se „ne ponosi slobodom medija“ svojoj zemlji.

On je na panelu "Sloboda medija u krizi" u Davosu izjavio kako je ponosan na ekonomske rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima, te obećao kako će država učiniti sve da bi za dvije godine mogao reći da je ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Vučić je na početku obraćanja rekao kako vjerojatno nije zaslužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u posljednje dvije godine ima „ne baš dobre ocjene“ Reportera bez granica i Freedom Housa o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

„Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan", rekao je Vučić, protiv čije vlasti i uskraćivanja medijskih sloboda već sedam uzastopnih subota traju prosvjedi u Beogradu, a iz tjedna u tjedan šire se i na druge gradove u Srbiji.

On je također rekao kako lažne vijesti u Srbiji „nisu kriminalizirane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja“.