ŠTRAJK U GLASU ISTRE

Novinari spremni sjesti za pregovarački stol

glas istre

glas istre

Izvor: Cropix / Autor: Srećko Niketić

Povodom izjave Alberta Faggiana medijima da je željan pregovarati i pronaći dogovor sa sindikatom, na današnjoj konferenciji za novinare sindikalna povjerenica Maša Jerin istaknula je da su upravi jučer uputili dopis s pitanjem misli li doista pregovarati

'Ukoliko je to izgovorio s namjerom da doista sjedne za stol sa sindikatom, štrajkaški odbor je voljan razmisliti o tome da donese odluku o prekidu štrajka. Čekamo da se uprava očituje', kaže Jerin.

Podsjetila je da je razlog stupanja u štrajk opstruiranje kolektivnih pregovora te da ne traže veće plaće, već upravo kolektivni ugovor koji bi bio rezultat zajedničkog dogovora s upravom.


'Tražimo dokument koji će jamčiti minimum sigurnosti za nas radnike jer novi vlasnik, Puljanka, od kada nas je kupio za jednu kunu nastavlja kršiti zakone i naša prava i to čini već punih osam mjeseci. Osim toga, radimo u tvrtki koju vode isti ljudi koji su prethodno zbog svojih uskih privatnih interesa mešetarenjem zemljištima i sumnjivim kreditima uništili Glas Istre d.o.o. s više od 100 milijuna kuna. Tko nam garantira da ponovno neće učiniti isto i na naša leđa svaliti vraćanje dugova kao što to već sada čine?' pitaju se sindikalci u štrajku.

Kako veli Jerin, spremni su s upravom ponovno sjesti za pregovarački stol, no i ponovno pokrenuti štrajk ukoliko bi se pokazalo da uprava ponovno opstruira pregovore i inzistira na samovolji.

Napomenula je da šutnja svih glavnih političkih stranaka u Istri, a posebno predsjednika vladajuće istarske stranke o onome što se događa u Glasu Istre jako puno govori o pozadini, odnosno da su, kako veli, 'od režima prepoznati kao fitilj, koji u startu treba ugasiti da se ne rasplamsa'.

'Novinarstvo je u Hrvatskoj palo na najniže grane, mnoge medijske kuće godinama propadaju u tišini, ali mi smo odlučili da nećemo šutjeti, a javnost koja nas je ovih dana silno podržala dala nam je dodatnu snagu da ustrajemo. Sada kada smo najzad progovorili, nećemo prestati vikati: Car je gol! Kako god završio ovaj štrajk, to nije kraj već početak naše borbe i traženja da radimo u tvrtki u kojoj se poštuje zakon, da djelujemo u mediju koji je slobodan od cenzura, da živimo u državi čijih se sudova ne smiju bojati radnici, već kriminalci', istaknula je glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi