NEZADOVOLJSTVO U HGK

Novi zakon o turističkim zajednicama lošiji je od postojećeg

07.07.2015 u 16:48

Bionic
Reading

Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) na izvanrednoj je sjednici u utorak zaključilo da je prijedlog novog zakona o turističkim zajednicama bitno lošiji od važećeg zakona i štetan za turistički sektor

Predsjednik tog vijeća Franco Palma Hini je kazao da je sjednica bila izvanredno sazvana zbog prijedloga tri turistička zakona - o turističkim zajednicama, boravišnoj pristojbi i turističkim članarina, o kojima javna rasprava traje do kraja ovog tjedna.

"Rok za javnu raspravu za prijedloge tih zakona od kraja lipnja do 12. srpnja je prekratak, a nerazumljivo je i zašto tako važni zakoni za turizam Hrvatske idu po hitnom postupku kako je naznačilo Ministarstvo turizma", ističe Palma.

Vijeće je, kaže, nakon analiza prijedloga zakona o turističkim zajednicama zaključilo da je on direktno na štetu turističkog sektora i članica HGK jer se uz ostalo njime predlaže da se većinsko odlučivanje prebacuje na javni sektor odnosno lokalnu upravu.

"Predlaže se primjerice da lokalna uprava uz predsjednika turističke zajednice, koji je načelnik, gradonačelnik i župan, što je bilo i do sada, u turistička vijeća turističkih zajednica imenuju i još dva člana-svoja predstavnika što je direktan dodatan utjecaj politike na turizam. I u stručnim odborima za razvoj proizvoda, marketing i turističku infrastrukturu, čija se osnivanja također predlažu, lokalna uprava bi imala 'prevlast'", iznosi Palma.

Naglašava da je to u suprotnosti s interesima struke i privatnog sektora koji plaćaju turističku članarinu i preko kojih ide naplata boravišne pristojbe.

Turističko vijeće HGK je zaključilo i da u prijedlozima sva tri turistička zakona ima i drugih nedorečenosti, a žao im je, kako kaže Palma, što su sve sadašnje primjedbe već iskazali prošle godine kada se javno raspravljalo o smjernicama za izradu tih zakona.

"Manje-više iste primjedbe imamo sada kao i tada i očito je da ništa od toga nije prihvaćeno, čak naprotiv mislimo da se i odustalo od dobrih namjera oko restrukturiranja sustava turističkih zajednica i promjena u nadležnosti oko razvoja proizvoda", kaže Palma.

Ističe i da je u utorak u Istri održana koordinacija svih turističkih zajednica koje su imale iste primjedbe na prijedloge tih zakona kao Vijeće HGK.

Palma kaže i da je Turističko vijeće HGK u utorak kratko raspravilo i informaciju koju su dobili, odnosno da bi na idućoj sjednici Vlade trebao biti i prijedlog zakona o pomorskom dobru.

"Ne znamo je li ta informacija točna ili ne i, ako jest, ne znamo ni o kojoj se verziji prijedloga tog zakon radi. Ako tako bude, to je nešto novo i o tomu nije bilo nikakve javne rasprave u kojoj bi sudjelovao privatni sektor", ističe Palma.

Osim Turističkog vijeća HGK, o prijedlozima tri turistička zakona dosta se 'živo' raspravlja i na terenu, od Istre do Dubrovnika, praktički u cijeloj zemlji s obzirom da je sustav turističkih zajednica 'raširen' po cijeloj Hrvatskoj.

Neke županijske turističke zajednice krenule su s press konferencijama na tu temu već u utorak, poput dubrovačke, a najavljuju to i iz drugih jadranskih županija, a svima je zajedničko zapravo nezadovoljstvo prijedlozima.

Na takve reakcije s terena, iz Ministarstva turizma poručuju da javna rasprava o sva tri prijedloga traje do kraja ovog tjedna te pozivaju sve da dostave svoje primjedbe, kritike, osvrte i prijedloge.

"I mi obilazimo teren, svakodnevno se srećemo i razgovaramo s predstavnicima i javnog i privatnog sektora te turističkih zajednica i vjerujemo da možemo zajedno naći dobra rješenja", kažu iz Ministarstva.