TKO JE ODGOVORAN?

Novi ustroj Hitne pušten u rad, a pacijenti umiru

11.11.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Dok se sudionici novog ustroja Zavoda za hitnu medicinu, koji još nije krenuo s radom u svim županijama RH, prepucavaju preko medija, građani, nakon smrti dvoje sugrađana u Krku i Umagu, vrlo dobro shvaćaju što se zapravo dogodilo jer isto se moglo dogoditi i njima samima

Nedopustivo je da vrata njima najbliže Hitne budu zatvorena i da tim Hitne pomoći dođe na intervenciju bez liječnika, jasni su njihovi stavovi, a tome svjedoče i brojni potpisi stavljeni na peticije koje su zasad pokrenute u ta dva grada gdje su se dogodili smrtni slučajevi. Među njima su, iako shrvani bolom, i članovi obitelji preminulih jer ne žele da se slično dogodi ikome više.

Peticijom protiv Milinovićeve reforme

Nezadovoljni novim ustrojem hitne medicinske pomoći, zbog čega je bez adekvatne liječničke pomoći proteklog tjedna pred zatvorenim vratima krčke Hitne službe preminuo otočanin Kuzma Bajčić, stanovnici otoka Krka pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa na ‘peticiju za povratak starog ustroja službe hitne medicinske pomoći’. Akciju je pokrenula otočanka Miranda Šebelja, a u samo prva dva sata prikupljanja potpisa na štandu u središtu grada iskaz podrške inicijativi dalo je više od 1.200 Krčana, stanovnika grada, ali svih ostalih otočnih mjesta čiji su stanovnici do ‘otočne metropole’ potegnuli samo radi upisa svog imena na listu nezadovoljnika. (Novi list)

Zanimljivo, ministar Darko Milinović, pritisnut silnim upitima novinara, odmah je u Primorsko-goransku županiju poslao svoju inspekciju koja još obavlja svoj posao, a sam je isprva za smrt otočanina odgovornim držao obiteljskog liječnika dr. Nenada Mijića, koji je, tvrdio je, bio dužan imati potrebnu opremu za reanimaciju, a nekoliko dana kasnije i Županiju.

'U županiji u kojoj župan ukine punkt Hitne pomoći, koji je financirala županija, ne može biti odgovoran ministar', rekao je jučer Milinović i tako već, nakon što je optužio dr. Mijića, kojemu se obitelj preminulog Kuzme Bajčića s Krka zahvaljuje zbog pomoći, dao naslutiti kakvi će biti rezultati inspekcije njegova ministarstva.

Na to je odmah reagirala dožupanica PGŽ-a NadaTurina Đurić, koja prati resor zdravstva i koja je aktivno sudjelovala u dogovorima s resornim ministarstvom oko novog ustroja Zavoda za hitnu medicinu, rekavši da je Mrežu zavoda u Republici Hrvatskoj donio ministar, a ne župan.

'Županije u okviru zakona mogu samo podizati standard zdravstvene zaštite, a ni u kojem slučaju ukidati i snižavati standard nakon odluka ministra', objašnjava Turina Đurić i dodaje da joj je žao što je ministar Milinović prozvao sve u sustavu, od liječnika do župana, a da u nijednom trenutku nije pomislio da bi trebao sazvati sve ljude koji su uključeni u sustav i za stolom riješiti probleme koje ima u ovom trenutku.

Županija, jasno, štiti svoj Dom zdravlja, ali i dr. Mijića, i ovih dana, nakon mnogih mučnih sastančenja na lokalnoj razini, a koja su potaknuli smrt sugrađanina pred zatvorenim vratima Hitne u Krku i najavljivani bojkot dežurstava obiteljskih liječnika, užurbano 'podiže standard' te nadopunjava ambulante i dežurne punktove neophodnom opremom.

Naravno, svima njima, ali i građanima, sada je jasno da je sve to trebalo biti učinjeno prije no što je novi ustroj Hitne pušten u rad.