KAVA U MIRU

Novi trend u Njemačkoj - kafići na grobljima

26.11.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Groblje se možda ne čini idealnim mjestom za popodnevni čaj, ali postoji trend otvaranja kafića unutar zidina groblja u Berlinu i drugim gradovima. Oni pružaju utjehu ne samo ožalošćenima, već i lokalnom stanovništvu i turistima koji traže mir, piše Spiegel.de

Kafići na grobljima su sve popularniji, ne samo kod ljude koji traže utjehu i udobnost i kavu i kolače nakon posjeta rođakovu grobu, već i među turistima i posjetiteljima koji se samo žele prošetati. Postoje moderni kafići poput Café Straussa te oni u kojima se održavaju koncerti i likovne izložbe, poput Café Fritza u Hamburgu ili Atrium Cafea u Bristolu na zapadu Engleske.

I pored poznatog bečkog groblja Zentralfriedhof, Schloss Concordia café poslužuje 'bečki šnicl' u ambijentu jednako svečanom kao što je njegova okolica, piše Speiegel.de.

Vlasti na ove kafiće gledaju kao na način da se privuče više posjetitelja na groblja. No postoje pravila kako bi se osiguralo da se sačuva dostojanstvo mjesta. Kafići se ne smiju reklamirati na ulici ispred groblja, a radno vrijeme mora biti isto kao i ono groblja. Postoje planovi za još dva kafića na grobljima u Berlinu, uključujući i Dorotheenstädtischer Friedhof, poznato groblje u središtu Berlina gdje su pokopani pisac Heinrich Mann i dramatičar Bertolt Brecht.

Isti planovi postoje i za otvaranje kafića u Münchenu.