EPIDEMIJA NA ZAPADU

Novi soj ptičje gripe stigao u Europu!

24.11.2014 u 22:13

Bionic
Reading

Novi soj ptičje gripe otkriven u Europi, a sličan sojevima koji su se 2014. već pojavili u Aziji, velika je prijetnja peradarstvu, posebno u siromašnim zemljama na migratornim rutama na Crnome moru i istočnom Atlantiku, objavili su u ponedjeljak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO te i Svjetska organizacija za životinjsko zdravlje (IOIE)

Njemačka, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo potvrdili su novi soj ptičje gripe H5N8 na svojim peradarskim farmama, a njemačke vlasti pronašle su taj virus i na divljim pticama.

Početkom ove godine u Kini, Japanu i Južnoj Koreji izbila je epidemija H5N8 na peradi, a virus je otkriven i na pticama selicama i vodaricama. Činjenica da je taj virus otkriven u kratkome razdoblju u trima europskim zemljama, i na divljim pticama i u trima veoma različitim peradarskim sustavima, upućuje na to da su divlje ptice odigrale važnu ulogu u širenju virusa, tvrde stručnjaci FAO-a i OIE-a.

H5N8 dosad nije prešao na čovjeka. No veoma je patogen za domaću perad i izaziva veliku smrtnost kokoši i purana. Inficira i divlje ptice koje ne pokazuju mnogo znakova bolesti. Poznato je po drugim virusima gripe da divlje ptice prenose virus na velike udaljenosti.

Novi soj podsjetnik je svijetu da se ptičja gripa stalno razvija i da je zato prijetnja javnome zdravlju i sigurnosti hrane, a uz to ugrožava i opstanak peradara i šteti trgovini i nacionalnim gospodarstvima pa FAO i OIE ugroženim zemljama preporučuju da pojačaju nadzor, održavaju sustave brze reakcije, pokušaju na minimum smanjiti kontakt domaće i divlje peradi i upozore lovce da dojave pronađu li bolesne ili uginule ptice.