ivan radić

Novi šef osječkoga HDZ-a: Nakon 12 godina vraćamo stranku na čvrste noge

05.12.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Ponio je već titulu najzgodnijega hrvatskog političara, a sada je 30-godišnji Ivan Radić i šef osječkoga HDZ-a. U unutarstranačkoj bitki za prvu fotelju pobijedio je vršnjaka i saborskoga zastupnika Domagoja Mikulića. Osim što su ovi unutarstranački izbori iznjedrili čak 22. predsjednika gradskoga ogranka, čime su se svrstali u neslavne državne rekordere na hrvatskoj političkoj sceni, otvorili su i nagađanja o obračunu dviju struja predvođenih županom Ivanom Anušićem i direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem

'Mislim kako smo neslavni rekorderi u Hrvatskoj po dosadašnjem broju predsjednika, ali ovim izborom to će prestati. Uvjeren sam u jednu konstantu osječkoga HDZ-a koja će iznjedriti pravu ekipu, a to su svi članovi. Krajnji cilj nam je pobjeda na idućim lokalnim izborima', poručio je za tportal novoizabrani šef osječkoga HDZ-a Ivan Radić.

Ovaj inženjer građevinarstva i vlasnik tvrtke Tlocrt sa 708 glasova 'potukao' je svojega protukandidata Domagoja Mikulića, čije je ime na listiću zaokružilo 587 osječkih HDZ-ovaca od njih ukupno 1850. U redu pred stranačkim prostorijama prošloga vikenda stalo je njih 1300 koji su na hladnoći čekali i po dva sata. Prvi se put glasalo po principu 'jedan čovjek – jedan glas'.

'Nema tu zamjerki. Svatko je podržao onoga za kojega misli da je bolji. S Ivanom Anušićem jako sam dobro surađivao dvije, tri godine dok je on bio predsjednik županijskoga odbora, a ja tajnik. Odbacujem špekulacije o ovim i onim strujama. Mi smo dio iste političke obitelji, imamo nekada različita mišljenja, što je normalno, ali imamo isti cilj, a to je jak osječki i osječko-baranjski HDZ', odgovorio nam je Radić na upit o nagađanjima o obračunu dviju struja predvođenih aktualnim osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem.

Radić je u izbornu utrku krenuo nakon što se iz nje povukao Josip Škorić. Podržao ga je i Vlatko Kopić, koji je ovoga siječnja podnio ostavku na mjesto prvoga čovjeka HDZ-a Osijeka. Stranka je od tada bila obezglavljena. Kopić je svoj čin tada objasnio brojnim obvezama koje ima kao saborski zastupnik i liječnik u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Na suprotnoj strani našao se pak Radićev vršnjak Domagoj Mikulić, saborski zastupnik koji je uživao Anušićevu podršku.

  • +8
Unutarstranački izbori HDZ-a u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Čestitam Ivanu Radiću, novom predsjedniku gradske organizacije HDZ-a u Osijeku. Povjerenje članstva nas obvezuje na to da gradimo pozitivnu i perspektivnu stranku koja će na idućim lokalnim izborima spremno preuzeti odgovornost za Osijek. Sinergija svih razina i zajedništvo koje je temelj Hrvatske demokratske zajednice bit će nam nit vodilja u budućem zajedničkom radu na dobrobit građana Osijeka i Osječko-baranjske županije', čestitao je Radiću na pobjedi preko svojega Facebooka osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Zbog povišenih tenzija cijele izbore nadgledala je unutarstranačka komisija koja je samo zbog toga doputovala iz Zagreba.

'Ovo je bio festival demokracije. Velika je izlaznost. To nije moja pobjeda, nego HDZ-a', dodao je Radić, kojega su svojedobno javno prozivali zbog neisplate plaće radnicima u tvrtki, ali kaže kako svoje obveze sada uredno izvršava.

  • +6
U Osijeku održana sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Iako mlad, u svojoj političkoj biografiji može se pohvaliti saborskim mandatom u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića, a bio je i povjerenikom osječkoga HDZ-a u proljeće 2015. Slijedi mu sada prvi korak, organizacija gradskoga odbora.  

'Veliko je zanimanje članstva za rad HDZ-a, što smo vidjeli po njihovoj izlaznosti. Sjest ćemo za isti stol, homogenizirati suradnju sa svim razinama i voditi jaki i pobjednički osječki HDZ. Osnovat ćemo različite savjete, za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, tako da će se svaki član moći pronaći u radu osječke organizacije', planira Ivan Radić konsolidirati stranačke redove u osječkom HDZ-u nakon 12 godina.

Te 2005. uoči samih lokalnih izbora napustio ih je Branimir Glavaš i osnovao HDSSB

'Od 2005., kada je osnovan HDSSB, velik dio članova HDZ-a im je prešao. Otad osječki HDZ nikako nije uspio stati čvrsto na noge, ali će se to ovim izborom promijeniti', poručio je novi stranački šef osječkoga HDZ-a.