NOVA PRAVILA

Zračne puške i pištolje morate prijaviti policiji i držati ih na sigurnom

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 17:46
  • Objavljeno 17.09.2019 u 17:39
Zračna puška

Zračna puška

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su u utorak građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta do 1. studenoga.

Također ističu da se oružje i streljivo kategorije "C" to jest zračne puške i pištolji moraju čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

  • +11
  • +8

Svečanost povodom završetka školovanja 14. naraštaja polaznika Policijske škole Josip Jović

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana propisao je da su građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju bilo razvrstano u D kategoriju dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu tog zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!