povukao zahtjev

Novi preokret: Banožić se ipak ne vraća u Sabor, Vlada mu odobrila 6+6

20.11.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane Mario Banožić, po svemu sudeći, ipak se neće vratiti u saborske klupe

Iako se u utorak trebala održati sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na kojoj se trebalo odlučiti o aktivaciji mandata Marija Banožića, ona je otkazana. Kako je za tportal pojasnio predsjednik MIP-a Robert Jankovics, Banožićeva odvjetnica povukla je zahtjev za aktivacijom i zamrzavanjem mandata. 'Onda nemamo o čemu raspravljati', kazao nam je Jankovics. Da je odvjetnica povukla zahtjev potvrđeno nam je i u Uredu predsjednika Sabora.

Povlačenjem zahtjeva Banožić se, ako se računa zakonski rok od osam dana, više ne može javiti za aktivaciju mandata. No Banožić neće biti primanja jer Vlada je danas, kako nam je potvrđeno, odobrila njegov zahtjev za ministarskih 6+6. Drugim riječima bivši ministar idućih šest mjeseci će primati punu plaću te još šest mjeseci pola plaće. Podsjetimo, Banožićeva neto plaća iznosila je 2740 eura.

  • +6
Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prethodno je u ponedjeljak objavljeno da je zdravstveni stanje bivšeg ministra obrane Marija Banožića u daljem poboljšanju te da je premješten s Jedinice intenzivnog liječenja na Kliniku za neurokirurgiju. Banožić je 11. studenoga ozlijeđen u prometnoj nesreći kod Vinkovaca, u kojoj je poginuo vozač kombi vozila Goran Šarić. Zadobio je višestruke ozljede tijela, mozga, prsnog koša ekstremiteta, pa je nakon nesreće najprije hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici, ali je zbog težine ozljeda prevezen u osječki KBC. Premijer Andrej Plenković ga je nakon nesreće razriješio ministarske dužnosti te je za novoga ministra obrane i potpredsjednika Vlade potvrđen osječko-baranjski župan Ivan Anušić.