KARAMARKOVI GROMOBRANI

Novi HDZ-ov napad: Teške optužbe na račun Josipovića

05.03.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Oporbeni HDZ prozvao je danas u Hrvatskom saboru predsjednika države Ivu Josipovića da Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) saziva zbog jednog zaposlenika SOA-e i njegovog brata novinara koji kritički piše o vlasti, a nije to učinio zbog dramatične gospodarske situacije, teških prilika u zdravstvu, znanosti, zapošljavanju...

Povod za sazivanje VNS-a Josipović nije našao ni u stanju u relativno bliskoj Ukrajini, niti u činjenici da su za kontrolu hrvatskog zračnog prostora sposobna samo tri, odnosno jedan zrakoplov MIG-21, da je 12 zrakoplova na remontu u Ukrajini, a isporuka kasni i neizvjesna je, pobrojao je Davorin Mlakar (HDZ).

Problem koji je iskrsnuo kao razlog za sazivanje VNS-a postoji od 2007. godine, pa se pitam kako smo živjeli u opasnosti svih ovih godina, ironizira Mlakar.

U kakvoj to državi živimo, VNS se sastaje zbog novinara i njegovog brata, koji navodno nije prošao sigurnosnu provjeru, no nije li pitanje nacionalne sigurnosti pitanje sigurnosti svakog pojedinca, prava i sloboda definiranih Ustavom, dodaje Mlakar.

HDZ pita što je s pravom novinara koji gube posao jer su kritizirati Vladu, što s pravima sindikalnih čelnika koje hapse zbog štrajka, što s pravima 400.000 nezaposlenih, desecima tisuća mladih koji odlaze iz države... ‘Sva ta pitanja za sadašnju vlast, očito, nisu pitanje nacionalne sigurnosti’, zaključio je Mlakar.

‘Nama je važna SOA, POA, a u stvari riječ je o taštinama i nemoći vodećih političara’, ocijenio je Laburist Branko Vukšić.

Mišljenja sam da smo došli do dna, građani s pravom upiru prstom u nas smatrajući nas gomilom nesposobnih političara koji raspravljaju o nevažnim stvarima, upozorava Vukšić i naglašava da građanima najveća pogibelj prijeti od nereda, siromaštva, nezaposlenosti, ukradene budućnosti...

O tome trebamo razgovarati, a ne tko je koga zaposlio, predbacujemo si sitnice koje građanima ne znače život, kaže Vukšić.

Smatra da bi u velikoj krizi čelnici parlamentarnih stranaka trebali sjesti i dogovoriti zajedničke ciljeve, postići konsenzus o zdravstvu, lokalnom ustroju, izvlačenju zemlje iz krize, ne baviti se špijunima i špijuniranjem.

Možete misliti koliko građane uzbuđuje špijuniraju li Karamarkovi špijuni Milanovića ili Milanovićevi Karamarka, poručio je Laburist.

‘Treba utvrditi je li SOA, dok ju je vodio Tomislav Karamarko, uzimala ljude bez sigurnosne provjere i jesu li se tamo zapošljavali ljudi na jedan dan, a onda upućivali u državnu službu na neodređeno vrijeme, jer bi to bio kriminal’, kazao je SDP-ov Nenad Stazić.


Građani, poručio je, kad budu išli na izbore moraju znati biraju li kriminalca ili poštenu osobu. Karamarko je čelnik velike stranke i natjecat će se za premijera, a građani, kaže Stazić, ako nemaju dovoljno informacija mogu pogriješiti, kao što su to učinili u dva navrata kada su birali Sanadera.

Stazić je najavio da će tu temu otvoriti na današnjoj sjednici Odbora za unutarnju politiku, te da će zatražiti provedbu nadzora.

Ne trebamo politizirati, već na temelju činjenica utvrditi je li došlo do povrede zakona, poručuje Stazić.

HDSSB-ov Josip Salapić predložio je osnivanje istražnog povjerenstva, bez obzira na Odbor za unutarnju politiku. ‘Bojim se da ćemo ovakvim ponašanjem, kada u dnevno političke svrhe najavljujemo sjednice Vijeća biti nigdje’, poručuje.

Sigurnosno-obavještajne agencije duboko su upletene u politiku, namještaju kandidatima na stranačkim listama kada su u pitanju kampanje i izbori, a sve je dirigirano s jedne jedine strane - znamo tko je to i trebao bi biti u Saboru te objasniti o čemu je riječ, poručio je Salapić.
Nad sigurnosno-obavještajnim službama treba uspostaviti mehanizme kontrole, složio se i nezavisni zastupnik Damir Kajin naglasivši kako su te službe u zadnje dvije godine zapostavljene.

‘HDZ ih je koristio i možda i zlorabio - koristio ih je u unutarstranačkom ratu protiv Jadranke Kosor za mjesto predsjednika stranke, pa ne smijemo dopustiti da se zlorabe pred ove ili neke iduće izbore’, poručio je Kajin.
SOA i POA su ‘presklizak teren’ da bi itko od toga mogao profitirati. Hrvatska nije ugrožena izvana već iznutra, a pokrali su je naši ‘najbolji sinovi’, rekao je Kajin.