predstava sorry

Projekt Bobe Jelčića s ansamblom Drame HNK Zagreb nova europska produkcija

08.07.2021 u 14:53

Bionic
Reading

Novi autorski projekt Bobe Jelčića "Sorry", koji se ostvaruje u suradnji s Dramom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, jedna je od četiri produkcije sezone 2021./22. europskog kazališnog projekta Prospero - prošireno kazalište najavljenog u četvrtak u francuskom Avignonu.

Kako se ističe u priopćenju, HNK Zagreb član je europske organizacije Prospero najvećih repertoarnih kazališta te je odabrano kao jedno od četiri prestižna europska kazališta čija će predstava biti sufinancirana programom Europske unije Kreativna Europa.

Projekt "Prospero - prošireno kazalište" okuplja deset partnera - devet kazališta i jedan medij (ARTE) - iz devet zemalja EU. Neka od kazališta u projektu su Théâtre National de Bretagne, pariški Odéon-Théâtre de l’Europe, Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, berlinski Schaubühne am Lehniner Platz, Göteborgs Stadsteater, lisabonski São Luiz Teatro Municipale, Internationaal Theater Amsterdam i Théâtre de Liège.

Projekt je usmjeren na poticanje umjetničke razmjene i suradnje, a s ciljem oblikovanja europskoga identiteta te promicanja kulture otvorenosti. Izgrađen je na novoj dinamici suradnje, sinergija i odnosa između partnera, njihovih timova, umjetnika i publike oko redizajna produkcije i turneja te želi pokazati kako je kultura ona snaga koja pokreće društvo u vremenima krize, stimulirajući kreativnost.

Četiri kazališne produkcije koje je Prospero odabrao za sezonu 2021./22. predstavljene su na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 8. srpnja, u francuskom Avignonu.

To su, po riječima Sergea Rangonija, generalnog direktora Théâtre de Liège, predstave "Fraternité, Conte fantastique" Caroline Guiela Nguyen (Odéon-Théâtre de l'Europe, Pariz, Francuska), "Silence" Ingmara Bergmana, adaptacija tvrtke Dead Center, uz podršku Göteborgs Stadsteater (Švedska), "Locus Planet" (radni naslov) Krystiana Lupe, uz podršku Teatra Powszechny (Varšava, Poljska), te laboratorijski projekt hrvatskog redatelja Bobe Jelčića "Sorry" (uz podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu).

Novi autorski projekt Bobe Jelčića utemeljen je na filmovima "Two Woman Who Ran" redatelja Sang-Soo Honga, te "Sorry We Missed You" Kena Loacha.

Projekt je osmišljen kao laboratorijski proces u suradnji s ansamblom Drame HNK u Zagrebu, u kojemu će istraživanje biti radikalno usredotočeno na društvena pitanja i emocije temeljene na svakodnevnim borbama ljudi pronalazeći gotovo klasičnu veličinu i u minimalnom nizu događaja.

U predstavi "Sorry" redatelj Bobo Jelčić upotrijebit će jednostavnu rekvizitu za istraživanje života u kazalištu i kazališta u životu koristeći se izravnim pristupom u radu s glumcima kroz duži vremenski period, rekla je intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.