Tijesna većina

Novi australski premijer deset dana nakon izbora osigurao većinu u parlamentu

31.05.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Australski premijer Anthony Albanese iz Laburističke stranke uživa potporu tijesne većine u parlamentu i neće morati ovisiti o glasovima drugih stranaka, piše u utorak njemačka agencija dpa, deset dana nakon općih izbora u toj zemlji

Laburistička stranka je, prema podacima u ponedjeljak, od ukupno 151 mjesta u donjem domu australskog parlamenta osvojila 76 mandata, čemu je u utorak pridodan još jedan. Konačni rezultati izbora za donji dom parlamenta sada glase: 77 mandata za Laburističku stranku, 58 za konzervativnu koaliciju liberala i Nacionalne stranke Australije, i 16 mandata za nezavisne političare i druge stranke.

Složen izborni sustav u Australiji nerijetko dovodi do toga da je potrebno proći mnogo vremena prije nego što postane jasno tko je osvojio mjesto i izbornoj jedinici. Laburistička stranka je u vladi po prvi put u gotovo 10 godina nakon što je pobijedila konzervativnu koaliciju pod vodstvom bivšeg premijera Scotta Morrisona. Zeleni su također ostvarili dobre rezultate na izborima. Albanese je službeno postao premijer prošlog tjedna.