ŽUPANIJSKI CENTRI

Nove informacije: U nevremenu ozlijeđeno 100 ljudi, više od 2000 objekata oštećeno

20.07.2023 u 20:25

Bionic
Reading

'Molimo građane da obrate veću pozornost na situaciju oko sebe i kuda se kreću odnosno gdje parkiraju vozila, s obzirom na oštećenja stabala i zgrada zbog čega postoji mogućnost daljnjeg lomljenja pojedinih grana stabala te otpadanja dijelova krovišta, žbuke odlomljenih dijelova sa zgrada i drugih objekata i slično', upozorili su iz Ravnateljstva civilne zaštite, odakle su poslali detalje o intervencijama dan nakon oluje

Županijski centri 112 su do četvrtka 20. srpnja do 17 sati zaprimili više od 8000 poziva koji su se odnosili na nevrijeme i posljedice nevremena. Zabilježeno je ukupno preko 3000 intervencija.

Prema trenutno dostupnim informacijama, od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 100 osoba, dok su nažalost od posljedica nevremena smrtno stradale tri osobe, a prilikom obavljanja intervencije, prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac.

Štete se još utvrđuju, a prema prvim procjenama oštećeno je više od 2000 objekata (stambenih, gospodarskih i dr.) te veći broj vozila. Velike štete ima i na poljoprivrednim površinama te prometnoj infrastrukturi.

Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Vukovarsko-srijemske županije, Grada Zagreba te gradova: Sveta Nedjelja, Samobor, Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, te općina: Brckovljani i Brdovec. Članovi ostalih stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave koja su zahvaćena nevremenom također su angažirani u otklanjanju posljedica nevremena.

U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinska pomoć), komunalnih službi i HEP-a, pripadnici HGSS-a, HCK-a, 238 pripadnika civilne zaštite, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica i slično.

  • +4
Sanacija šteta u naselju Špansko nakon jučerašnjeg nevremena Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

U Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji danas tijekom dana angažirano je ukupno 120 pripadnika Hrvatske vojske. Na otklanjanju kvarova na elektroenergetskoj mreži djelatnici HEP-a rade na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije te grada Zagreba.

Na području Međimurske, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Primorsko-goranske i Istarske županije stanje je u potpunosti normalizirano, dok se u ostalim županijama i gradu Zagrebu i dalje radi na sanaciji i procjeni šteta.