ZAPOŠLJAVANJE NA HRT-U

Novca nema, ali Kovačić 'pali' dopisništva koja je ugasio Radman

19.05.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Dvije godine nakon što je Goran Radman, bivši glavni ravnatelj, započeo s gašenjem pojedinih dopisništava HRT-a i smanjio broj ljudi, što je bio dio Plana restrukturiranja, njegov nasljednik Siniša Kovačić, iako samo s v.d. predznakom, dio tih dopisništava sada vraća i planira zaposliti dodatne ljude. A s druge, pak, strane tvrdi da je financijska situacija loša, zbog čega je rađen i rebalans Plana programa rada za 2016. godinu

Kako doznaje tportal, nekoliko dana nakon što je otvorio dopisništvo u Vukovaru, gdje radi troje dopisnika koji su i prije bili njihovi zaposlenici i jedan vanjski suradnik, HRT ima u planu ponovno vratiti ugašena dopisništva diljem Hrvatske i kadrovski se pojačati.

'HRT će u predstojećemu razdoblju posebnu pozornost posvetiti ponovnom uspostavljanju snažne dopisničke mreže u Republici Hrvatskoj i izvan nje. Uz postojeća dopisništva i nedavno otvaranje novoga HRT-ova dopisništva u Vukovaru, u skladu s financijskim mogućnostima i u dogovoru s lokalnom zajednicom predviđa se vraćanje pet bivših dopisništava Hrvatske radiotelevizije u Metkoviću, Slavonskome Brodu, Bjelovaru i Sisku te reorganizacija dopisništava u inozemstvu, u okviru čega će Mostar i Bruxelles dobiti stalna dopisništva, a Sarajevo i Strasbourg dopisnike', navodi se u odgovoru na naš upit.

Koliko bi to značilo novih ljudi i koji bi to izdatak bi za HRT, na Prisavlju ne navode. No ne planiraju stati, nego uz već spomenuta dopisništva na HRT-u imaju u planu uvođenje videonovinara za područje Cresa i Maloga Lošinja, Brača i Hvara te dodatnoga videonovinara u Makarskoj.

Sve to u cilju, kako nam rekoše na Prisavlju, prestanka djelomične informacijske izoliranosti hrvatskih otoka te poticanja društvenih, gospodarskih i kulturnih aktivnosti te njihova boljitka u cijelosti.

'Time će se zakonska obveza ravnomjerne zastupljenost regionalnih vijesti napokon u cijelosti ostvariti u programima HRT-a', zaključuju na Prisavlju.

Odluku o ukidanju dopisništava HRT je donio u siječnju 2014. godine, a ona je bila dio Plana restrukturiranja za period 2013. do 2017. koji je prihvatila prošla vlada. Prema njoj, u periodu od svibnja do kolovoza 2014. ukinuto je jedanaest dopisništava; Karlovac, Koprivnica, Krapina, Sisak, Virovitica, Metković, Gospić, Požega, Nova Gradiška, Slavonski Brod i Županja. U dopisništvima je u tom trenutku radio 51 čovjek, od čega 14 novinara. Paralelno s gašenjem dopisništava HRT je bio raspisao interni natječaj za 22 dopisnika u spomenutim gradovima plus Vukovar. Svi oni postali su 'one man band', tzv. video novinari.