'nikakav spektakl'

Nataša Novaković otkrila kome će se prvo obratiti izvan Hrvatske zbog slučaja Helsinki

18.09.2019 u 18:32

Bionic
Reading

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, ustvrdila je da Povjerenstvo nije niti neće razmatrati putne naloge HDZ-ovaca za Helsinki, objavljene u Večernjem listu. 'To ne možemo komentirati. Postoji zakonska obveza da se ti nalozi dostave, Povjerenstvo ne može razmatrati putne naloge i ono što je dano na uvid medijima', rekla je Novaković

Novaković je rekla da Povjerenstvo ni prije ni nakon otvaranja postupka nije zaprimilo nijedan dokument, pa tako ni putne naloge HDZ-a o putu u Helsinki.

"Tražili smo odluku o korištenju službenog zrakoplova, popis osoba koje su bile u tom zrakoplovu, putne naloge i popise knjiga putnih naloga, kako bi se vidjelo gdje su bili uvršteni", rekla je Novaković za N1, dodavši da Povjerenstvo nije gledalo putne naloge koji su jučer objavljeni u Večernjem listu.

"To ne možemo komentirati. Postoji zakonska obveza da se ti nalozi dostave, Povjerenstvo ne može razmatrati putne naloge i ono što je dano na uvid medijima", rekla je Novaković.

Objasnila je i o čemu se radi u cijelom slučaju.

"Mi ne raspravljamo o putu u Helsinki, nego o tome da nam nisu dostavljeni dokumenti koje smo po zakonu dužni tražiti. Ne samo Vlada, nego su svi dužnosnici obvezni dostaviti tijelu ne samo očitovanje nego i dokumente. Ti dokumenti nisu došli. To je zakonska obveza, nedvojbena je i ne može biti više pravnih mišljenja. Zbog toga je nastala cijela ova situacija, što nam se ne dostavljaju dokumenti koje smo temeljem zakona dužni tražiti", rekla je Novaković.

  • +2
Andrej Plenković obratio se novinarima nakon aktualnog prijepodneva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Možda je s tim putem sve u redu, možda je sve to opravdano, ali da bi Povjerenstvo donijelo takvu odluku, potrebno nam je dostaviti dokumente", rekla je Novaković.

Ne sviđa joj se ni odnos prema Povjerenstvu.

"Mislim da je odnos prema Povjerenstvu, da nas se optužuje da nezakonito postupamo - apsolutno ne odgovara istini. Tijelo se blati u javnosti, a mi jedino što tražimo je zakonska odredba. Ništa više ne tražimo od Vlade što nismo tražili od drugih. To nije nikakav spektakl. Govoriti o nama da smo grubi samo zato što želimo da se poštuje zakon, doista ne razumijem", rekla je Novaković.

  • +14
Nataša Novaković, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Komentirala je i najavu da će se Povjerenstvo obratiti međunarodnim institucijama, kazavši da na to imaju pravo. "Smatramo da optuživanje neovisnog tijela da nezakonito postupa nije u redu i možda bismo trebali vidjeti kakva je praksa vani i je li normalno da članovi vlade ne poštuju odredbe zakona", rekla je Novaković, dodavši da je prva od institucija kojoj će se obratiti - GRECO.

Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe (GRECO) čini 48 država članica Vijeća Europe i SAD-a, a od svog osnutka 1999. prati usklađenost organizacijskih standarda na području borbe protiv korupcije i u tom smislu posjećuje države članice i priprema evaluacijska izvješća koja uključuju ciljane preporuke svojim članicama kako bi osnažile kapacitete u borbi protiv korupcije.

>>> Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe