BITKA ZA KONCESIJE

Nova TV nudi zabavni kanal, a RTL dječji

02.07.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Splitski Kanal 5, grčka Anntena Group, Nova TV s kanalom Pro i Nezavisna televizija sa Super TV javili su se na natječaj za nacionalnu televizijsku koncesiju u MUX-u B. U MUX-u A na natječaj se javio samo RTL kojem istječe koncesija, a interes za MUX D za specijalizirani program iskazali su RTL – Kockica i Nova TV s Pro kanalom, objavljeno je na otvaranju ponuda u Agenciji za elektroničke medije

Na svakom MUX-u ima po jedno slobodno mjesto, a tko će i hoće li dobiti petnaestogodišnju koncesiju, bit će poznato 1. kolovoza, kada će Vijeće za elektroničke medije (VEM) donijeti odluku.

Za regionalnu desetogodišnju koncesiju, odnosno za njezino produljenje, u regiji D3 koja pokriva četiri sjeverne županije RH, javila se Varaždinska televizija, aRadio Varaždin iskazao je interes za županijsku, jedanaestogodišnju koncesiju.

I dok oko produljenja koncesije RTL-u u MUX-u A ne bi trebalo biti problema, prava bitka će se voditi u općem i specijaliziranom MUX-u B, ali i za specijaliziranom MUX-u D.

Uz tri domaća igrača (Novu TV, NTV i Kanal 5) i igri je grčki milijarder Minos X. Kyriakou. Grčki zastupnik, odvjetnik Boris Šavrović, o planovima svog klijenta nije želio govoriti, već je samo najavio kako se Grci o svemu očitovati na konferenciji za medije u utorak.

I dok su NTV, Kanal 5 i Anntena Group ponudili program općeg sadržaja, Nova TV je na MUX B odlučila zaigrati na istu kartu koju je ponudila i specijaliziranom kanalu. Naime, na obje je platforme ponudila specijalizirani zabavni program.

Tonći Šundov u ime Kanala 5 istaknuo je kako se ne boje grčkog novca i vjeruje kako je njihova ponuda dovoljno kvalitetna da pobijedi svakog od konkurenata.

'Mislim da je pravi trenutak da jedna nacionalna televizija bude emitirana izvan Zagreba. Mi smo ozbiljni, a da je tomu tako, svjedoči da smo uz ponude priložili i garancije banaka da će nas pratiti. Kroz dvije godine zaposlili bismo 150 ljudi i investirali 30 milijuna eura. Splitu nasušno trebaju nova radna mjesta', kazao je Šundov.

Kanal 5 trenutačno se emitira preko kabelskih operatera, ima dvoje zaposlenih i račun u blokadi. Prije nekoliko godina javili su se na natječaj za specijalizirani program kada je pobijedio Kapital Network, koji je u međuvremenu propao.

Između dvaju ljutih konkurenata RTL-a i Nove TV borba će se voditi za specijalizirani kanal. RTL je ponudio program Kockice koji je posvećen djeci, a Nova TV već navedeni zabavni kanal.