vanja marušić

Sanaderu očitala nezapamćenu bukvicu, a kolege o njoj govore samo u superlativima: Upoznajte novu šeficu Uskoka

06.11.2018 u 17:22

Bionic
Reading

Vanja Marušić za nepuna dva tjedna sjest će u vruću fotelju ravnateljice Uskoka. Samozatajna tužiteljica koja je većinu svoje karijere provela u Rijeci pod povećalo je javnosti došla tek jednom, a odvjetnici koji su imali prilike raditi s njom govore o njoj samo u superlativima

Marušić 19. studenog dolazi na, formalno već pola godine upražnjeno, mjesto ravnateljice Uskoka, na kojem je do travnja bila njezina kolegica Tamara Laptoš.

Nju je na tu dužnost postavio bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan pa se može zaključiti kako je aktualni glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izborom Vanje Marušić želio napraviti otklon od dosadašnjeg rada Uskoka. Naime, Laptoš je također aplicirala za drugi mandat na čelu Uskoka, uz Marušić i Sajonaru Čulinu.

Marušić će tako nastaviti karijeru u Zagrebu, nakon što je 2015. imenovana šeficom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Od 2011. do tada radila je u Uskoku u Zagrebu, a Rijeka joj je baza otkako je u tom gradu diplomirala 1997. Stepenicama u Državnom odvjetništvu penjala se postepeno, bila je vježbenica u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu, a potom je prešla u riječko Općinsko državno odvjetništvo.

'Sanader je za pišljiv novac izdao državu'

Njezinu uskočku karijeru označila je oštra završna riječ u slučaju protiv Ive Sanadera i Zolta Hernadija u slučaju Ina - MOL. 'Ivo Sanader za pišljiv je novac izdao državu. Vitalne nacionalne interese prodao je za deset milijuna eura. Položaj je koristio isključivo za osobne interese, i kao zamjenik ministra vanjskih poslova i kao premijer. Toliki novac mnogima se u Hrvatskoj čini nedostižnim, ali u naftnom biznisu slobodno ga možemo nazvati pišljivim', kazala je tužiteljica Marušić 2012. u svojoj završnoj riječi na suđenju Sanaderu.

Osuđujuća presuda, prema kojoj je Sanader bio osuđen na deset godina zatvora, potvrđena je i na Vrhovnom sudu, koji je doduše smanjio kaznu za godinu i pol, no presudu je poništio Ustavni sud te je nedavno započelo ponovno suđenje.

O Marušić samo najbolje

Odvjetnici s kojima smo razgovarali o njoj smatraju da je prava osoba sjela za kormilo Uskoka.

Zagrebački odvjetnik Branko Šerić, koji je zastupao pokojnog Ivana Mravka u predmetu HEP-Dioki, slučaju u kojem je Marušić bila tužiteljica, kaže kako je nova šefica Uskoka 'vrlo seriozna, odlučna, čak i stroga, ali do one mjere koliko to tužitelj mora biti'.

  • +6
Vanja Marušić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Nije ono što bismo rekli - drčna i svadljiva. Tako da je moje osobno iskustvo u radu s njom vrlo pozitivno. Mislim da će nastaviti kao i kolegica Laptoš, jer su slične', kaže Šerić za tportal.

Napominje da nisu svi u Državnom odvjetništvu poput nje. 'Ima kolega koji prijeđu mjeru, vode se predrasudama. Onaj kojeg su optužili, taj mora biti kriv i onda siluju dokaze', pojašnjava Šerić.

S njim se slaže riječki odvjetnik Milenko Škrlec. 'Znam je otkada je došla raditi u Državno odvjetništvo u Rijeci prije 15-ak godina. Samozatajna je, korektna. Dužnost s koje dolazi, ona šefice Županijskog državnog odvjetništva, zahtjevna je dužnost, a ona ju je odradila bez ijednog konflikta, sumnje stranaka, Državnog odvjetništva i suda', ocjenjuje Škrlec.

'Za nju nemam izjaviti ništa drugo osim pozitivnog', poručuje.