SMRT DVOJICE RADNIKA

Nova drama u Meksičkom zaljevu

24.06.2010 u 10:38

Bionic
Reading

British Petroleum je priopćio da je reinstalirao kupolu za prikupljanje nafte s oštećene bušotine nakon nesreće s robotom, koja je dovela do ponovnog istjecanja nafte u more

Podvodni je robot udario u ventilacijski sustav kupole na dnu Meksičkog zaljeva, pa je BP morao ukloniti kupolu i sva je nafta počela ponovno istjecati u more.

Istjecanje je trajalo oko deset sati tijekom srijede, a ekipe su provjeravale stvaraju li se hidrati, nakupine poput kristala koje mogu začepiti cijev kojom se naftu crpi u tanker na površini, pa je u cijev upuhivan topao plin upravo da bi se spriječilo stvaranje hidrata.

Kupola je dnevno prikupljala oko 3,8 milijuna litara nafte. Prije problema s kupolom, sustav je prikupio oko 2,6 milijuna litara nafte u posljednja 24 sata, od čega je 1,65 milijuna litara spaljeno na površini.

S druge strane, umrla su dva radnika povezana s operacijom čišćenja – jedna se smrt povezuje s nesrećom u bazenu, a kod druge je navodno riječ o samoubojstvu. Međutim, za smrtne se slučajeve nije odmah znalo, kao ni to za koju su kompaniju radnici radili.