PROMPTNA REAKCIJA

Norvežani uhitili američkog desničarskog aktivista koji dijeli Breivikov svjetonazor

04.11.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Norveške vlasti uhitile su u subotu Grega Johnsona, američkog desničarskog aktivista koji je trebao održati govor na međunarodnoj desničarskoj konferenciji u Oslu

Kako javljaju norveški mediji, glasnogovornik norveške policije Martin Bernsen potvrdio je da je uhićen američki državljanin zbog pokušaja radikalizacije te da će tražiti njegovu deportaciju. Iako policija nije priopćila identitet uhićenika, mediji javljaju da je riječ o Gregu Johnsonu, Amerikancu koji je trebao održati govor na forumu Scandza, desničarske mreže poznate po antisemitskim i rasističkim pogledima.

Greg Johnson je glavni i odgovorni urednik Counter Currents Publishinga, izdavačke kuće koja tiska publikacije i knjige o nadmoći bijele rase. Johnson je dosad izdao četrdesetak knjiga o bijelom nacionalizmu te ih često potpisuje svojim pseudonimom Trevor Lynch i u njima se otvoreno zalaže za kreiranje država u kojima bi isključivo živjeli bijelci.

Riječ je o ideologiji koja ne prihvaća multikulturalnost ni politiku koja je podupire, a u Norveškoj je detektirana kao potencijalna opasnost, osobito nakon masakra koji je počinio Anders Behring Breivik, bijeli nacionalist koji je u srpnju 2011. u pohodu omladinskim kampom norveške Laburističke stranke na otoku Utoya ubio 69 tinejdžera. Dva sata prije pokolja na Utoyi detonirao je i automobil-bombu koja je ubila osmero ljudi u Oslu.

Johnson se i ranije nalazio na udaru europskih policija te mu je 2014. godine prijetilo uhićenje u Mađarskoj, u kojoj se trebao pojaviti na konferenciji bijelih suprematista u Budimpešti u organizaciji američkog ultradesničarskog think tanka National Policy Institute (NPI).

Mađarska policija upozorila je da će uhititi sve sudionike konferencije pa je Johnson u strahu od uhićenja otkazao svoj dolazak, ali tražeći isplatu troškova. Osnivač NPI-ja Richard B. Spencer održao je konferenciju unatoč upozorenjima, ali je odmah na početku svojeg izlaganja uhićen te je dobio zabranu ulaska u Mađarsku na nekoliko godina.