JEFTINI ŠOPING

Norveški fond utrostručio ulaganja u hrvatske dionice

19.03.2014 u 16:55

Bionic
Reading

Norveški državni mirovinski fond čija je tržišna vrijednost na kraju 2013. godine iznosila 830 milijardi dolara prošle je godine utrostručio svoja ulaganja u hrvatske dionice

Na kraju prošle godine vrijednost hrvatskih dionica u ovom megafondu, koji upravlja državnim prihodima od nafte i plina, iznosila je 84,68 milijuna kuna, a godinu prije svega 27,32 milijuna kuna, piše Poslovni.hr.

Fond menadžeri GPFG-a prošle su godine najviše kupovali dionice AD Plastika, Hrvatskog Telekoma i Petrokemije. Najveći udjel imaju u Dalekovodu (1,55 posto), a najviše novca, 28,17 milijuna kuna, uložili su u HT, u kojem drže svega 0,05 posto udjela. U portfelju imaju i dionice Atlantske plovidbe, Končar elektroindustrije, Leda i Podravke.

Prošle godine u Hrvatskoj su otkrili i nove perspektivne dionice pa su tako desetak milijuna kuna uložili u Atlantic Grupu, Ericsson Nikolu Teslu i Viro.

Zahvaljujući osjetnom rastu vodećih dioničkih tržišta fond je u prošloj godini ostvario prinos od gotovo 16 posto, a vrijednost imovine dosegla je 830 milijardi dolara.

Norveška se odlučila na osnivanje tog fonda 1990. godine, kako bi na dobrobit svih građana upravljala viškovima prihoda od nafte i plina iz Sjevernog mora.

Većinu prikupljenih sredstava fond ulaže u inozemstvu, a samo četiri posto u Norveškoj. Najviše ulaže u dionice i trenutno posjeduje oko jedan posto svjetskih dionica.