Nodilu iz Riječke banke sedam i pol godina zatvora

Nodilu iz Riječke banke sedam i pol godina zatvora

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 08.12.2009 12:33
  • Objavljeno 08.12.2009 u 11:35
Eduard Nodilo

Eduard Nodilo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Sop

Eduard Nodilo, bivši devizni diler Riječke banke, osuđen je jutros na Općinskom sudu u Rijeci, na kaznu zatvora u trajanju od sedam i pol godina za kazneno djelo sklapanja štetnih ugovora, kojima je Riječkoj banci nanio milijunske gubitke

Eduard Nodilo, bivši devizni diler Riječke banke, osuđen je jutros na Općinskom sudu u Rijeci, na kaznu zatvora u trajanju od sedam i pol godina za kazneno djelo sklapanja štetnih ugovora, kojima je Riječkoj banci nanio milijunske gubitke.

U obrazloženju presude, sutkinja Sandra Juranović navela je dva ključna dokaza, Nodilovo priznanje i vještačenje Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka. Nodilo je sumnjivim transakcijama oštetio bivšu Riječku banku za 97 milijuna dolara, a taj će iznos, prema odluci suda, morati vratiti pravnoj sljednici, Erste banci.

Ovo mu je drugo suđenje budući da je Vrhovni sud potvrdio samo dio prve osude, i to za krivotvorenje, a dio optužbi o štetnim ugovorima vratio na novu raspravu. Nodilo je na prvom suđenju osuđen na šest i pol godina zatvorske kazne, a služi je u pulskom zatvoru.

Nakon odsluženja kazne određena mu je i zabrana rada u bankovnom sektoru u trajanju od dvije godine.

Nodilov odvjetnik, Goran Marjanović, najavio je žalbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!