intervencije duž cijele obale

Noćna drama na moru: Iz jake oluje spašeno više od 50 djece kod Molata

08.07.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Zbog jakog nevremena u nedjelju navečer i u noći na ponedjeljak dogodio se velik broj nesreća na moru, a spasioci su imali pune ruke posla. Tijekom noći zaprimljeno je više od 150 poziva, a spašen je velik broj osoba, najviše u Zadarskom arhipelagu - njih 58, i to uglavnom djece

Tijekom večeri i noći sa 7. na 8. srpnja uslijed kratkotrajnog, ali izrazito jakog nevremena na moru dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg i većeg intenziteta u vidu nasukavanja te naplavljivanja (potpunog ili djelomičnog), i to u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, o čemu su službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Naime, uslijed nevremena tijekom noći MRCC Rijeka zaprimio je preko 150 poziva te je u koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno reagirao u desecima izvanrednih događaja.

S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u Zadarskom arhipelagu, od kojih ističemo uspješnu akciju u kojoj je spašeno 58 osoba, u najvećem broju djece.

Nesreće u Zadarskom arhipelagu

Sinoć, 7. srpnja, u području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar kao izravna posljedica nevremena zabilježeno je više izvanrednih događaja na moru, a prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30, kada je dojavljeno o nasukavanju pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz na sjevernom dijelu otoka Molata.

  • +30
Zadar nakon olujnog nevremena Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija s Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar. U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica spašeno je ukupno 56 osoba koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora.

Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni sa šest članova posada pet nasukanih brodica, te dvoje državljana Republike Hrvatske koji su na istoj poziciji uspjeli napustiti plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć.

Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno ni onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prijepodne redovnom brzobrodskom linijom za Zadar.

Gotovo istovremeno MRCC Rijeka zaprimio je brojne dojave o pomorskim nezgodama. U Zadarskom arhipelagu na sve pozive odgovoreno je trenutno, a po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima te je najkritičnije razdoblje olujnog nevremena na moru, koje je trajalo nekoliko sati, okončano bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Usporedno s provođenjem očevidnih radnji, provode se potrebne aktivnosti u cilju uklanjanja potonulih, odsukavanja nasukanih i tegljenja oštećenih plovila, što organiziraju, provode i nadziru službenici Lučke kapetanije Zadar kako bi se osigurali svi potrebni uvjeti za obavljanje sigurne plovidbe ovim područjem.

Primljeno više od 150 poziva

Tijekom noći sa 7. na 8. srpnja MRCC Rijeka zaprimio je preko 150 poziva i dojava o pomorskim nesrećama i nezgodama te je u koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno riješio na desetke izvanrednih događaja, od kojih navodimo nekoliko značajnijih.

U riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć i noćas do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Republike Češke (jedan odrasli i šestero djece), koji su posljednji put viđeni u plovidbi između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Za nestalima su tragali, uz spasilačku brodicu LI Novi Vinodolski, djelatnici tvrtke SeaHelp i privatna brodica, dok je MRCC Rijeka s Policijskom upravom primorsko-goranskom organizirao kopnenu potragu.

Traganje do jutra nije rezultiralo spašavanjem, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je dojavljen nestanak, javili kako su se svi samostalno vratili, čime je okončana ova akcija traganja i spašavanja, a uzroci nestanka utvrdit će se očevidom u suradnji LI Novi Vinodolski i Policijske postaje Krk, čiji su službenici provodili kopneno traganje.

Također u području nadzora iz nadležnosti LK Rijeka zaprimljena je dojava o nasukavanju tri plovila na otok Susak, slijedom čega je iz MRCC-a Rijeka u spasilačku akciju poslana spasilačka brodica iz sastava LI Mali Lošinj i plovilo Pomorske policije Rijeka. Na poziciji nasukavanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima nitko nije ozlijeđen, niti je bilo onečišćenja mora, dok je iz LI Mali Lošinj vlasnicima i voditeljima plovila naloženo komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana.