ISTRAGA U TIJEKU

Noćas gorjela Rockwoolova tvornica

11.03.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Sinoć, oko 20.30 sati, izbio je požar u postrojenju za taljenje kamena unutar tvornice kamene vune Rockwool u Tupljaku, izvijestila je PU Istarska. Iz Rockwoola su izvjestili da nije bilo nikakvih opasnosti niti štetnih emisija u okoliš, no oni koji su se zatekli u blizini tvornice ustvrdili su da su ih deset minuta nakon havarije počele peći oči, sluznica i grlo

Na mjesto događaja pozvani su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe iz Labina, koji su u 22.00 sata požar stavili pod nadzor, a u potpunosti je ugašen u 22.30. U požaru, koji navodno nije bio većih razmjera, nije bilo stradalih, a uzroci izbijanja vatre se istražuju.

Rockwoolova voditeljica odnosa s javnostima Anđelka Toto – Ormuž veli pak da je vatra zahvatila jedan od filtera u tvornici, no da je bila vrlo brzo ugašena odnosno da je situacija uz pomoć vatrogasaca vrlo kratkom roku stavljena pod kontrolu te je potvrdila kako nitko nije bio ozlijeđen. Naime, kako veli, radnici su istrenirani i obučeni za postupanje u takvim situacijama, a na novinarsko pitanje hoće li se poduzeti dodatne sigurnosne mjere, naglašava kako tvornica već sada ima vrlo visoku razinu sigurnosti.

'Ono što je najvažnije za ljude koji žive u okolici industrijske zone, nije bilo nikakvih opasnosti niti štetnih emisija u okoliš', veli za tportal Toto-Ormuž.

Međutim, Nenad Popović koji je svjedočio incidentu ima ponešto drukčiju priču.

'Jučer između 22.30 i 23.30 proveo sam jedan sat pred portom tvornice Rockwooll u Istri. Od tamošnjih aktivista saznao sam da je tri sata prije u tvornici odjeknula eksplozija koja se čula u okolici, da su satima pištali alarmni uređaji, a u tvornički krug dojurili su vatrogasci. Kad sam došao, policija se već postavila pred ulaz i nadzirala situaciju pred tvornicom', otkrio nam je Popović u pismu koje je poslao na mailom medijima.

'Šestoro-sedmero 'aktivista', mladih muškaraca iz okolice, stajalo je pred portom i molilo od ljudi, koji bi svako toliko izlazili, da im kažu što se u tvornici dogodilo', napisao je Popović te dodao da je vladala 'omerta', zavjet šutnje. 'Ljudi su okretali glavu, dodavali gas. Nakon deset minuta i mene su počele peći oči, a malo potom osjetio sam da mi ni sa sluznicom u grlu nešto nije u redu', veli sinoćnji promatrač zbivanja. Kako veli Popović, našao se pred tvornicom s 'šačicom nijemih prosvjednika i radnicima oborenih pogleda'.

Naime, opisuje da je malo podalje od njega stajalo petnaestak radnika tvornice, no kad im je prišao, raspršili su se, rekavši mu samo: 'Mi ne smijemo ništa govoriti, mi ovdje radimo'. Kako veli, radna mjesta su dragocjena, a ovom kraju Istre, oko Labina, u posljednjih dvadesetak godina pomrle su gotovo praktički sve privredne grane.

'Dok sam jučer stajao pred havarijom pogođenom tvornicom, obavijen čudnim isparavanjima, na mobitelu mi se ukazala poruka da na portalima već piše da nema nikakve štete, a jedan od momaka mi je rekao: To oni zovu tehnički požar, a dojurili su svi, inženjeri, i sam direktor je već satima unutra, kaže Popović'.

Koji su razmjeri štete nije još poznato, no iz Rockwoola vele da će čim utvrde uzrok požara i štetu odmah izvijestiti javnost. Možda je tek znakovito da će se tvornica ipak otvoriti, kako se nadaju, za nekoliko dana.

Iz PU Istarske je pak priopćeno da policija osigurava mjesto događaja te da će očevid biti obavljen tijekom današnjeg dana.