NA SABORSKOM ODBORU

NO HRT-a: Svaki član bivšeg NO-a može podijeliti saznanja o radu HRT-a

19.02.2016 u 23:54

Bionic
Reading

Nadzorni odbor (NO) HRT-a odgovorio je u petak na primjedbe bivšeg člana NO-a Dražena Rajkovića kako je izvješće Saboru o poslovanju HRT-a za 2014. neistinito i nevjerodostojno priopćenjem, u kojem ističe da izvješće Saboru ne sadrži ocjene iz razdoblja kad je zakonitost rada HRT-a kontrolirao bivši saziv NO-a, u kojem je bio Rajković, a da svaki član toga saziva može svoja saznanja iznijeti Odboru za informiranje

U priopćenju koje potpisuje predsjednik NO HRT-a Šenol Selimović ističe se da su i članovi sadašnjeg Nadzornog odbora izvršili svoju obavezu propisanu odredbama Zakona o HRT-u i uputili Saboru godišnje izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2014.

'U dopisu uz predmetno izvješće, važeći saziv Nadzornog odbora HRT-a dao je jasnu ogradu da izvješće ne sadrži vrijednosne sudove i ocjene koji bi se odnosili na rezultate rada i provedbu nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2014. godini koju je provodio bivši saziv Nadzornog odbora HRT-a, te iz tog razloga rečeno izvješće sadrži samo taksativan pregled održanih sjednica bivšeg saziva Nadzornog odbora, a koje su održane u 2014.' ističe se u priopćenju. Navodi se i da su uz taksativni pregled sjednica priloženi i zaključci bivšeg saziva NO-a koji bi mogli biti od značaja za ocjenu rada bivšeg saziva Nadzornog odbora HRT-a.

'Dakle, podneseno Godišnje izvješće o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a za 2014. godinu ne sadrži izvješće o nadzoru zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a iz razloga što o tome mogu podnijeti izvješće samo osobe koje su u 2014. obnašale dužnost članova Nadzornog odbora HRT-a,' kaže se u priopćenju. Naglašava se i da rečeno izvješće NO HRT-a nije mogao sastaviti s obzirom na to da 'u nadzornim aktivnostima nije sudjelovao, a članovi bivšeg saziva Nadzornog odbora svoje izvješće nisu sastavili', navodi se u dopisu Hini koji potpisuje Šenol Selimović.

NO HRT je istaknuo da podržava svakog člana bivšeg Nadzornog odbora da svoja saznanja o nadzoru zakonitosti rada i poslovanja HRT u 2014. iznese pred saborskim Odborom za informiranje s obzirom na to da su članovi bivšeg saziva Nadzornog odbora 'jedini pozvani o tome iskazivati'.

Nadzorni HRT reagirao je nakon otvorenog pisma bivšeg člana NO-a Dražena Rajkovića u petak upućenog predsjedniku Sabora Željku Reineru u kojem se, između ostaloga, navodi da je najnovije izvješće 'potpuno bezvrijedno' jer ne sadrži čitav niz elemenata stvarnog rada i djelovanja prošlog saziva Nadzornog odbora na temelju čega bi Sabor mogao utvrditi razinu, opseg i dubinu kontrole poslovanja HRT-a u 2014.

Hrvatska televizija na otvoreno pismo Dražena Rajkovića u petak nije imala komentara, istaknuvši da Nadzorni odbor HRT-a priprema svoja izvješća, raspravlja o njima, usvaja ih i upućuje u daljnji propisani postupak te da sva pitanja treba poslati predsjedniku Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije.