provedena studija

Njemačkoj nedostaje sve više radnika u sektoru njege

01.12.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Njemačkoj će do 2030. nedostajati najmanje 180.000 zaposlenih u sektoru medicinske njege, a broj građana ovisnih o tuđoj njezi će porasti na preko šest milijuna, milijun više od očekivanog, proizlazi iz studije koju je provelo zdravstveno osiguranje Barmer, koja je predstavljena u srijedu u Berlinu

„Ako u obzir uzmemo rastući broj osoba kojima je potrebna tuđa njega i već sada akutni manjak njegovatelja, možemo reći da se Njemačka kreće prema dramatičnoj situaciji kada je u pitanju sektor medicinske njege", rekao je jedan od direktora zdravstvenog osiguranja Barmer Christoph Straub.

Do 2030. će oko šest milijuna građana biti ovisno o tuđoj njezi, što je oko milijun više od brojke s kojom se do sada računalo, proizlazi iz studije Barmera. Troškovi tuđe njege bi se sa sadašnjih 49 mogli povećati na 59 milijardi eura godišnje.

Straub od nove vlade traži hitne mjere kako bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim.

"Mi moramo što je više moguće osoba pridobiti za izobrazbu u sektoru medicinske njege", rekao je Straub.

On je ukazao i na problem mnogih njegovatelja koji su tijekom pandemije napustili svoja radna mjesta.

Predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu Dietmar Bartsch predložio je hitni program za povrat njegovatelja svom zanimanju.

"Radi se o koordiniranoj akciji na saveznoj razini kojoj bi cilj bio bivše njegovatelje ponovno privoljeti na povratak u stari sektor", rekao je Bartsch. Političar Ljevice je predložio da se svakom tko se oduči na taj korak dodijeli premija od 10.000 eura koja bi bila oslobođena poreza.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek je predložio da se medicinskom osoblju na intenzivnim odjelima tijekom pandemije koronavirusa udvostruče plaće i da ih se oslobodi poreza na dohodak.

On smatra da bi se time također postigao učinak povratka onih koji su ovom zanimanju proteklih godina okrenuli leđa.