pad broja nezaposlenih

Njemačko tržište rada stabilno usprkos ratu u Ukrajini

31.03.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini za sada nije naškodio njemačkom tržištu rada koje za ožujak bilježi pad broja nezaposlenih, objavljeno je u četvrtak u Nuernbergu

„U ožujku je u Njemačkoj 2,3 milijuna radno sposobnih građana bilo bez posla što je gotovo pola milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine”, priopćila je Savezna agencija za zapošljavanje (BA) sa sjedištem u Nuernbergu.

Kvota nezaposlenosti je u usporedbi s veljačom pala za 0.2 posto te iznosi 5,1 posto.

„Tržište rada se dalje oporavlja. Zbog popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa i tradicionalnog proljetnog oživljavanja gospodarstva, raste broj zaposlenih“, rekao je Daniel Terzenbach, član uprave Savezne agencije za zapošljavanje.

On je rekao kako za sada nije primjetan utjecaj rata u Ukrajini na razvoj na njemačkom tržištu rada. On je rekao da bi se u slučaju energetske krize to moglo promijeniti.

„Opasnost koja prijeti zbog eventualne eskalacije i krize opskrbe energentima još uvijek opterećuje atmosferu među njemačkim poduzetnicima“, kaže Terzenbach.

Njemačkom tržištu rada, prema nekim procjenama, još uvijek nedostaje oko 1,7 milijuna radnika svih profila.

Ministar rada Hubertus Heil je ovog tjedna zatražio što bržu integraciju izbjeglica iz Ukrajina u njemačko tržište rada što uključuje i pojačanu ponudu učenje njemačkog jezika te brže priznavanje ukrajinskih svjedodžbi.