ANALITIČARI ZABRINUTI

Njemački trgovinski suficit nikad veći

07.02.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Njemački trgovinski višak skočio je u 2013. na novu rekordnu razinu, iako je zamah izvoza posustao na kraju godine i bilo je 0,2 posto manji no 2012., pokazali su službeni podaci Njemačkog zavoda za statistiku objavljeni u petak

Najveće europsko gospodarstvo ostvarilo je u 2013. trgovinski višak od 198,9 milijardi eura, najvišu razinu otkada se prikupljaju podaci o vanjskoj trgovini.

U 2012., višak je iznosio 189,8 milijardi eura.

Njemačka se našla na udaru kritičara zbog rasta trgovinskog viška koji po njihovim tvrdnjama ostvaruje na štetu slabijih članica eurozone.

Kritičari tvrde da Njemačka treba potaknuti domaću potražnju i tako pomoći partnerima u Europskoj uniji da izvozom potaknu rast svojih gospodarstava.

Berlin uporno odbacuje te kritike tvrdeći da visoki trgovinski višak odražava konkurentnost njemačkih tvrtaka.

Američki ministar financija Jacob Lew poručio je nedavno njemačkom kolegi Wolfgangu Schaeubleu da bi Njemačka morala smanjiti višak u trgovinskoj razmjeni i time pomoći državama eurozone koje se teško oporavljaju od krize.

Sjedinjene Američke Države i prije su u više navrata tražile da Njemačka poveća potrošnju. Isto je zahtijevao i Međunarodni monetarni fond koji je objavio kako je veća potrošnja jedini način za uravnoteženje trgovinske razmjene, jer je nebalansirana razmjena jedan od najvećih problema eurozone.

Chris Williamson, glavni ekonomist analitičarske kuće Markit upozorava da eventualno smanjenje izvoza ne bi imalo pozitivan učinak, kao što mnogi misle. 'Rastući trgovinski višak vjerojatno će donijeti pritisak na njemačku Vladu da svoje gospodarstvo iz izvozno orijentiranog počne pretvarati u ono okrenuto domaćoj potrošnji. No, s druge strane, njemačka izvozna dobit, pogotovo u zemlje koje ne koriste euro, pomaže i razvoju poslovanja onih tvrtki koje su u eurozoni, a opskrbljuju te njemačke izvoznike', zaključio je Williamson.