borba s koronavirusom

Njemački ministar zdravstva: Nema dovoljno cjepiva u Europi da bi se treći val pandemije stavio pod kontrolu

19.03.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u jasnom porastu i ta se zemlja, prema riječima ministra zdravstva Jensa Spahna, nalazi u trećem valu pandemije

Na konferenciji za medije ministar zdravstva Jens Spahn umanjio je očekivanja daljnjeg otvaranja i ublažavanja epidemioloških mjera. Baš suprotno, može se očekivati da će se ići u drugom smjeru, piše zdf.de.

Potpredsjednik Instituta Robert Koch Lars Schaade također je naglasio da zaraza hvata zamah, da broj zaraženih eksponencijalno raste i to pogotovo u grupi osoba mlađih od 50 godina.

'Teški su tjedni pred nama', rekao je Schaade.

Oštar rast broja zaraženih ne može se objasniti time što je povećan broj testiranja, smatra Schaade. Zarazniji britanski soj (B. 1. 1. 7.) sada je odgovoran za oko tri četvrtine novozaraženih. Spahn je naglasio kako je cijepljenje važan korak prema kraju pandemije i branio je odluku da se nastavi s cijepljenjem cjepivom AstraZenece nakon kratkotrajne suspenzije.

'Trenutno nema dovoljno cjepiva u Europi da bi se treći val pandemije stavio pod kontrolu samo cijepljenjem', rekao je ministar Spahn i dodao kako je testiranje jedan od važnih alata u borbi s pandemijom, ali i da testiranje nije rješenje samo po sebi, već da je za stavljanje pandemije pod kontrolu potrebna promjena ponašanja građana.

SPD-ov zdravstveni stručnjak Karl Lauterbach složio se s tim riječima i dodao kako se mutirani soj virusa naročito jako širi među malom djecom i školarcima te da bi razvijanje strategije testiranja u školama trebalo biti prioritet.