falsifikat

Njemački mediji redom nasjeli na obmanjujući tweet satiričkog lista o raspadu tradicionalne koalicije

15.06.2018 u 21:40

Bionic
Reading

Dio njemačkih medija prenio je u četvrtak obmanjujuće poruke s Twittera u kojima se najavljuje kako je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer raskinuo desetljećima staru koaliciju sa strankom Angele Merkel, a sve zbog nesuglasica oko migrantske politike

Kako javljaju agencije, dio njemačkih, a potom i svjetskih medija prenio je tweet pokrajinske televizije Hessischer Rundfunk u kojem stoji kako je državni guverner pokrajine Hesse i član CDU-a Volker Bouffier u privatnoj elektroničkoj pošti napisao da Seehofer raskida koaliciju svoje Kršćansko-socijalne unije (CSU) s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Nedugo nakon što je dio njemačkih medija objavio lažnu vijest o raskidu koalicije Steffen Seibert, glasnogovornik Angele Merkel, umirio je javnost kazavši kako postoje indicije da se iza obmanjujućih tweetova krije pisac jednog satiričnog magazina.

Reagirao je i Seehoferov zamjenik Hans Michelbach kazavši kako je poruka s društvenih mreža 'smeće', dodajući da CSU ni u kojem trenutku nije zaprijetio raskidom koalicijskim partnerima iz CDU-a.

Inače, nesuglasice između ove dvije sestrinske stranke postoje otprije, osobito u pogledu migrantske politike. Seehofer se, naime, zalaže za to da se nekim izbjeglicama uopće ne dozvoli ulazak u Njemačku, dok kancelarka Merkel zagovara otvoreniju granicu i 'europsko rješenje' migrantske krize.

CSU je znatno konzervativnija stranka u odnosu na svojeg koalicijskog partnera CDU. Kršćanski socijalisti otpočetka kritiziraju migracijsku politiku Merkel, a zalagali su se i za smanjenje paketa sankcija Rusiji jer je Bavarska kao tradicionalno uporište CSU-a jedna od najbogatijih njemačkih regija i od presudne važnosti za funkcioniranje njemačke vlade i gospodarstva.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

CSU je, također, s obzirom na vjerski sastav stanovnika Bavarske, daleko bliži Rimokatoličkoj crkvi od CDU-a te se vrlo često smatra daleko konzervativnijim po mnogim društvenim pitanjima.

>>> Kako je Donald Trump jednim tweetom unio razdor u organizaciju koja simbolizira Zapad

Na posljednjim izborima prošlog rujna, na kojima su dvije stranke tradicionalno nastupile zajedno, CDU i CSU osvojili su 246 mjesta u Bundestagu, od čega 46 pripada zastupnicima Kršćansko-socijalne unije.