ard

Njemački javni rtv servis na udaru kritika zbog izvještavanja o požaru u Notre-Dame

16.04.2019 u 12:48

Bionic
Reading

Predstavnici javnog života u Njemačkoj kritizirali su u utorak njemački javni radiotelevizijski servis ARD zbog načina informiranja o požaru u znamenitoj pariškoj katedrali Notre-Dame

'Milijuni u čitavom svijetu prate dramu oko Notre-Dame, jednog od najznačajnijih kulturnih spomenika Europe. Zašto moramo gledati CNN da bismo se informirali, dok ARD prikazuje dokumentarce o životinjama', poručio je preko Twittera premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Laschet smatra da je prvi TV program javnog servisa ARD trebao prekinuti redoviti program i uključiti se u izvještavanje uživo poput drugih medijskih kuća. Izbjegavanjem takvog načina izvještavanja ARD je, kako smatra Laschet, pružio prostor širiteljima teorija zavjera.

'Russia Today i Al Jazeera prenose uživo, desni širitelji mržnje se već bave teorijama zavjera, a naš javni servis spava', poručio je Laschet.

Odmah nakon vijesti o širenju požara desni populisti su preko socijalnih mreža širili vijesti o islamističkom terorističkom napadu.

  • +38
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: AGENCE/PIXSELL

I desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je preko svog ogranka u Solingenu špekulirala o uzroku požara.

'Napadi na simbole kršćanstva će se u budućnosti intenzivirati i mi svi znamo zašto', poručio je AfD aludirajući na izbjegličku politiku Angele Merkel i njeno otvaranje vrata izbjeglicama.

Javni servis se posljednjih godina nalazi na udaru kritika, posebice desnih snaga, zbog optužbi da u svojim programima izbjegavaju izvještavanje o nekim slučajevima, poput kriminalnih slučajevima u kojima su počinitelji izbjeglice, koji bi mogli baciti negativno svjetlo na izbjegličku politiku Angele Merkel.

Laschet, koji je poznat i kao jedan od najistaknutijih njemačkih političara koji se zalaže za vrijednosti Europske unije, kritizirao je lokalni način izvještavanja javnog servisa.

'Vijest o požaru u Notre-Dame je bila tek na trećem mjestu u središnjem dnevniku. Vidi se da uopće niste shvatili kulturnu i europsku dimenziju ove katastrofe. Biste li se tako ponašali i da gori katedrala u Koelnu? Samo zato jer je to Pariz o tome se ne izvještava', zaključio je premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine i bliski suradnik kancelarke Angele Merkel, Armin Laschet.

  • +11
Jutro nakon požara katedrale Notre Dame Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I bivši vodeći novinari ARD-a Sonia Mikich i Ulrich Deppendorf su kritizirali, po njihovom mišljenju, nedostatno izvještavanje na prvom programu.

'Teško je razumljivo da ARD odmah nakon središnjeg dnevnika u 20 sati nije prikazao ‚Brennpunkt' na tu temu', rekao je Deppendorf, bivši voditelj ARD-ovog studija u Berlinu.

'Brennpunkt' ('U žarištu') je specijalna informativna emisija koja se emitira povodom nesvakidašnjih važnijih događaja poput terorističkih napada i sl.

ARD je objasnio kako su u svojim središnjim informativnim emisijama u 20 sati i kasnije, poslije 22 sata veliki prostor dali požaru u crkvi Notre-Dame i ukazali na to da ARD nije isključivo informativni TV program.

ARD se kritizira i zbog toga što na svojim specijalnim informativnim kanalima nije prenosio slike uživo iz Pariza nego se uključio tek kasnije.