WESTERWELLE KAO MESIĆ

Njemačka upozorava saveznike za Libiju

  • Autor: D.Pilsel
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 21:37
  • Objavljeno 01.04.2011 u 20:51
Guido Westerwelle

Guido Westerwelle

Izvor: Sipa Press / Autor: CHAMUSSY/SIPA

Gotovo istim riječima kojima se o libijskoj krizi izrazio bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je u Hrvatskoj zbog toga izazvao mnogo čuđenja i skepse, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji također po tom pitanju ima velik otpor u Njemačkoj, traži prekid vatre i upozorava da rješenje krize ne može i ne smije biti vojno, već samo diplomatsko i političko

Rekao je to tijekom posjeta Kini, još jednoj zemlji koja se odlučno opire vojnoj intervenciji u Libiji. Na susretu s novinarima u tandemu s domaćinom Yang Jiechiem, koji je podržao njemačku doktrinu nemiješanja u konflikt, Westerwelle je kazao da je moguće natjerati Moamera al Gadafija na prihvaćanje prekida vatre i na dolazak mirovne misije.

Berlin je kod glasanja prilikom donošenja rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN-a ostao suzdržan, kako je tada rečeno, jer uvođenje embarga na zračni prostor i neutralizacija Gadafijeva zrakoplovstva i protuzračne obrane neće garantirati kraj diktatorskog režima niti će pomoći da se civilno stanovništvo izolira od vojne akcije, što se dokazuje točnim razvojem situacije na terenu.

Ministar Jiechi pak izražava veliku zabrinutost zbog čestih vijesti o stradavanju civila. Istodobno Sveta Stolica preko misije u Tripoliju upozorava na desetke ubijenih civila u bombardiranjima saveznika.

I NATO daje signale da bi bio sklon mirovnom rješenju jer glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen izjavljuje da Savez neće naoružati pobunjenike. Ipak, Washington i London daju naznake da bi, neovisno o akciji NATO-a, mogli krenuti u njihovo naoružavanje. Većina članica, počevši od Španjolske, Belgije, Danske, Norveške i čak Francuske, protivi se namjerama SAD-a i Velike Britanije ukoliko ne bude donesena nova rezolucija VS-a UN-a koja bi takvo nešto dopustila.

Međutim, informacije koje dolaze s terena su kontradiktorne i govore o prisutnosti zapadnih vojnih stručnjaka koji pomažu pobunjenicima da identificiraju vojne ciljeve Gadafijevih snaga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi