kriminalci

Njemačka razotkrila rusku hakersku bandu. Šefa traži i FBI

06.03.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Njemačke vlasti razotkrile su međunarodnu hakersku bandu koja je ucjenjivala njemačke javne ustanove, priopćeno je u ponedjeljak

"Kod osumnjičenih se radi o ruskim državljanima Igoru Garšinu, Igoru Turaševu i Irini Z., protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog", stoji u priopćenju Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Kako se navodi, protiv još osam osumnjičenih vodi se istraga.

Državno odvjetništvo u Duesseldorfu tereti skupinu koja je djelovala iz ruskog grada Joškar Ole za hakerske napade na IT sustave i ucjenjivanje javnih institucija u Njemačkoj poput Sveučilišne klinike u Duesseldorfu, okruga Anhalt-Bitterfeld te medijske kuće Funke.

Skupini se osim toga pripisuju napadi na preko 600 ustanova diljem svijeta. Protiv prvooptuženog Igora Turaševa je međunarodnu tjeralicu raspisao i Američki federalni istražni ured FBI.

Napadači su pomoću trojanskog softvera blokirali kompletne mreže pogođenih ustanova, a za ponovno puštanje u promet su tražili milijunske iznose.

"Napadi na kritičnu infrastrukturu predstavlja poigravanje sa životom i smrću", rekao je glasnogovornik Europola u Duesseldorfu.

Tijekom hakerskog napada na Sveučilišnu kliniku u Duesseldorfu u rujnu 2020., koji je blokirao rad bolnice, jedna žena je morala umjesto u Duesseldorf biti prebačena u obližnji Wuppertal, ali je tijekom prijevoza preminula.