NOVAČENJE

Njemačka razmatra ponovno uvođenje vojnog roka radi pandemije i asimilacije migranata

06.07.2020 u 20:52

Bionic
Reading

Iako je Njemačka ukinula obavezni vojni rok 2011. godine, njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer je ovih dana najavila moguće uvođenje novog oblika vojnog novačenja

'Od 2021. godine u Bundeswehru bi trebala biti uvedena nova služba pod nazivom Tvoja godina za Njemačku', kazala je Kramp-Karrenbauer tijekom jednog virtualnog sastanka njezine stranke, Kršćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi Die Welt.

Mladi ljudi koji se odluče za vojnu službu najprije bi morali odslužiti osnovnu šestomjesečnu obuku, nakon čega bi ostalih šest mjeseci bili raspoređeni u rezervne službe u blizini njihovog doma. Prvi dragovoljci bi stigli u redove Bundeswehra već iduće godine, preciziraju njemački mediji.

Njemačko ministarstva obrane je potvrdilo da bi novi koncept vojnog roka trebao biti predstavljen krajem srpnja nakon čega će uslijediti reklamna kampanja. Ministarstvo obrane odlučilo se na popunjavanje vojske dragovoljcima nakon što je pandemija koronavirusa ukazala na važnost pomoći Bundeswehra i njegovih rezervnih snaga, dok bi se novačenjem ojačala i njemačka obrambena moć, ističu tamošnji mediji.

Kramp-Karrenbauer je pojasnila da nije riječ o ponovnom uvođenu obaveznog vojnog roka te je dodala da se ideji o vojnoj službi, s obzirom na populizam i podjele u njemačkom društvu, mogu priključiti i dojučerašnji migranti koji bi na taj način preuzeli odgovornost i time osjetili da su cijenjeni u društvu.

Ideju o uvođenju obaveznog vojnog roka nedavno je iznijela povjerenica za Budeswehr Eva Hoegl iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koja je istaknula da je ukidanje obaveznog služenja vojnog roka velika greška koju je potrebno kritički analizirati.

Stručnjak stranke Zeleni za pitanja sigurnosti Tobisa Lindner odlučno je odbio uvođenje vojne obaveze.

'Vojna obaveza ne bi donijela nikakvu prednost Bundeswehru u pogledu sigurnosne politike, već bi isključivo trošila ogromne ljudske i financijske resurse. Ukoliko želite da Bundeswehr i dalje predstavlja društvo u cjelini, ne samo da morate osigurati prikladno plaćanje troškova i opremu, već i da uvedete odgovornu praksu novačenja i suvremeno političko obrazovanje', ocijenio je Lindner čija je stranka odbila prijedlog Eve Hoegl.

Dietmar Bartsch iz krajnje lijeve Ljevice, koja je također odbila prijedlog, kazao je da debata o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka neće riješiti očigledne probleme u vojsci. 'Umjesto da mladima oduzimamo vrijeme s obaveznim vojnim rokom, potrebna nam je nulta tolerancija na svim razinama Bundeswehra, osobito prema fašistima koji su zaboravili povijest i koji vjeruju da u uniformi mogu iživljavati svoje bolesne ideje', kazao je Bartsch.

Obavezni vojni rok i civilno služenje je ukinuto 2011. godine, čime je Bundeswehr postao dragovoljna vojska. Vojni rok je od ukidanja učestala tema političkih rasprava, a aktualna kancelarka Angela Merkel se odlučno protivi uvođenju klasničnog vojnog roka.