MADE IN GERMANY

Njemačka postala treći svjetski izvoznik oružja

17.03.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Prije pet godina, tijekom posljednje velike libanonske krize, televizija je pokazivala Hamasove borce naoružane jurišnim puškama G3 kompanije Heckler&Koch kako se suprotstavljaju izraelskim tenkovima Merkava, čiji se 120 mm topovi proizvode pod licencom kompanije Rheinmetall Defense, pa je rat u Libanonu pokazao tko je pravi pobjednik: proizvođač oružja, u ovom slučaju Njemačka

Ovih dana njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je simpatije kada je čula da se svaki bogati Europljanin, ili Amerikanac ili Afrikanac, kao znak uspjeha želi domoći luksuznog njemačkog automobila. Markica 'made in Germany' je nešto čime se Nijemci jako ponose i odista je znak vrhunske kvalitete i pouzdanosti.

Međutim, u dobrim rezultatima njemačkog izvoza, što tu zemlju izvlači iz krize, nije sve na leđima proizvođača Mercedesa ili Porschea. Manje je poznata činjenica da iz Njemačke dolazi čak 11 posto oružja koje se legalno prodaje u svijetu.   

Godine 2009. Njemačka je prodala Libiji oružje (iz kojeg sada Gadafi tuče po pobunjenicima) u iznosu od 53 milijuna eura, 13 puta više nego 2008. A ranije, Njemačka je libijskom diktatoru prodavala helikoptere i vojne komunikacijske sustave, ali i one za ometanje komunikacija. Upravo tim uređajima Gadafi onemogućava mobilnu telefoniju ili internet svojim neprijateljima.

Prema službenim podacima, tijekom 2009. Njemačka je izvezla oružje u vrijednosti milijarde eura, najviše na sjever Afrike i na Bliski istok. A kada se gledaju krupne brojke, samo SAD i Rusija izvoze više od Njemačke! Tako pokazuje istraživanje Međunarodnog instituta za mirovne studije iz Stockholma (SIPRI) i mali je, odista, broj njemačkih građana koji su ponosni zbog tih činjenica. Ali...

Da, ali, prodaja oružja je u posljednjih pet godina porasla za 70 posto i bitno utječe na oporavak Njemačke od najveće krize kroz koju prolazi od Drugoga svjetskoga rata. Najveći kupci oružja 'made in Germany' su Turska, Južnoafrička Republika i, vjerovali vi to ili ne, Grčka, super zadužena zemlja kojoj Njemačka pomaže da bi, naime, kupovala od nje još više oružja, naročito za svoju mornaricu.

Među najuglednijim proizvodima njemačke vojne industrije, ono što u automobilskoj industriji znače Mercedes ili BMW, tenkovi su Leopard 2 i podmornice tipa Dolphin, kao i ratni brodovi.

Kako su Nijemci vrlo korektni i sve žele izvesti po pravilima, ako ste zainteresirani za legalnu kupnju njemačke jurišne puške ili možda podmornice, sve informacije možete dobiti ovdje