APSURDNO I OPASNO

Njemačka poludjela zbog 'jezičnog fašizma' iz CSU-a

09.12.2014 u 14:32

Bionic
Reading

CSU, stranka koja u Bavarskoj već desetljećima vlada u suradnji s CDU-om Angele Merkel, šokirala je njemačku javnost prijedlogom javne politike u kojemu se, između ostalog, navodi kako bi 'ljude koji žele trajno nastanjenje u Njemačkoj trebalo instruirati da govore njemački jezik u javnosti, ali i kod kuće'

Prijedlog CSU-a u temelju je sasječen na Twitteru, na kojem su duhoviti građani, ali i političari pretežno liberalno-lijeve orijentacije, pod hashtagom#YallaCSU ('yalla' na arapskom znači 'ajmo'), ispaljivali svoje izraze kritike zbog nepromišljenog poteza bavarskih konzervativaca. Glavna tajnica socijaldemokratskog SPD-a Yasmin Fahimi prijedlog je nazvala 'apsurdnim', dodajući da se vlast ne smije miješati u jezična pitanja unutar četiri zida.

Kritičan prema prijedlogu bio je i glavni tajnik Merkeličinog CDU-a, Peter Tauber, te je na Twitteru napisao kako 'posao političara nije utvrđivati govorim li latinski ili klingonski'. Oštre reakcije stigle su iz Bavarske, u kojoj su korisnici društvenih mreža postavljali CSU pitanja poput smiju li u tom slučaju govoriti bavarskim dijalektom i hoće li ih tada pokupiti 'jezična policija'. 'Hoće li se onda i mise u katoličkim crkvama održavati na njemačkom?', pitao je jedan korisnik.

Nakon što je o skandalu, uz brojne njemačke medije, izvijestio i New York Times, formulacija 'instruirati građane da govore njemački' ublažena je u 'motivirati', ali to je izazvalo još ljuće reakcije građana, užasnutih ovim populističkim autogolom. On dolazi, kako ističe Reuters, u osjetljivim trenucima, kad Njemačka zbog demografske krize i očuvanja stabilne ekonomije treba imigrante više nego ikad.

Deutsche Welle analizira kako je ovo još jedan korak CSU-a ka desnom radikalizmu, sve popularnijem u europskim velesilama kao što su Francuska i Velika Britanija. U tom kontekstu zanimljiva je informacija Süddeutsche Zeitunga iz listopada, kad je list špekulirao s mogućnošću reciklaže šatora s Oktoberfesta za potrebe smještanja izbjeglica. Bi li i njima CSU poslao jezičnu policiju?