impozantna količina

Njemačka pokazala svoje rezerve zlata, iznenadit ćete se koliko su teške i kolika im je vrijednost

30.04.2018 u 22:46

Bionic
Reading

Središnja njemačka banka, Bundesbank, ovih je dana u Frankfurtu otvorila izložbu svojih zlatnih rezervi i to nakon što je iz trezora u inozemstvu za tu prigodu povukla polovicu deponiranog zlata

Njemačke rezerve zlata, vrijedne nevjerojatnih 117 milijardi eura i teške 3.400 tona, druge su najveće zalihe te dragocjene kovine u svijetu poslije američkih, a dio njih sada je izložen u Muzeju novca u Frankfurtu, financijskom centru te države.

Ovo je prvi put da javnost ima priliku vidjeti dugo skrivanu impozantnu zbirku, uključujući zlatne poluge i zlatne novčiće iz prošlosti.

Kako bi sačuvali svoje zlato izvan dosega sovjetskih ruku u slučaju eventualne invazije tijekom Hladnog rata, Nijemci su poluge zlata pohranili u trezore središnjih banaka u New Yorku, Londonu i Parizu, a izvan Njemačke u inozemstvu se nalazi čak 98 posto svih njemačkih zlatnih rezervi.

Povodom izložbe njemačke zlatne poluge vraćane su u zemlju u seriji tajnih transporta iz američkih Federalnih rezervi, Engleske banke i Banke Francuske, a do kraja prošle godine, u zemlju je stigla polovica rezervi i to znatno prije predviđenog roka.

>>> Zašto Njemačka povlači zlatne rezerve iz Britanije?

Njemačke zlatne rezerve formirane su poslije Drugog svjetskog rata kada je došlo do uzleta izvoza što je rezultiralo velikim trgovinskim viškovima s drugim državama. Njemačka sklonost prema zlatu ima temelje u hiperinflaciji koja je uzdrmala Weimarsku Republiku tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Na izložbi 'Zlato - Blago Bundesbanke', koja je otvorena do rujna ove godine, izloženi su najvrijedniji eksponati među kojima je i zlatna poluga izlivena 1917. u Londonu, kao i zlatne kovanice iz razdoblja rimskog cara Konstantina, a posebno mjesto dobili su novčići napravljeni od zlata izvađenog iz Rajne i Dunava.

  • +11
Zlato Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Mislim da ne postoji tema koja više privlači pažnju građana od zlata. Izložbu smo organizirali kako bismo građanima pokazali da su zlatne poluge ovdje te kako bismo pokazali transparentnost', izjavio je član Izvršnog odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele.