komemoracija u bundestagu

Njemačka obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Njemačka brojnim komemoracijama u petak obilježava Dan sjećanja na holokaust, a kancelar Olaf Scholz je ukazao na potrebu očuvanja sjećanja na žrtve nacističkog progona

"Nezaboravna je patnja šest milijuna nevinih Židova ubijenih, kao i patnja preživjelih. Kako bi se naš slogan 'Ne ponovilo se' održao i u budućnosti na Dan sjećanja na holokaust, podsjećamo na našu odgovornost", poručio je njemački kancelar Olaf Scholz preko Twittera.

U njemačkom parlamentu Bundestagu održava se komemoracija na kojoj će se Rozette Kats, koja je preživjela nacistički progon i boravak u koncentracijskim logorima, obratiti zastupnicima.

Komemoraciji prisustvuje i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

U središtu obilježavanja ove godine stoje žrtve koje su bile proganjane zbog svoje spolne orijentacije ili seksualnog identiteta.

Dana 27. siječnja 1945. vojnici Crvene armije oslobodili su koncentracijski logor Auschwitz, a od 1996. se ovaj datum u Njemačkoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Međunarodni odbor za holokaust posebice je, uz Dan sjećanja na žrtve holokausta, ukazao na to da se preživjeli holokausta ove godine suočavaju s užasima novog rata u Europi.

"Preživjeli holokausta se sa zahvalnošću prisjećaju na vojnike Crvene armije koji su ih oslobodili. Utoliko su još više svjesni činjenice da ovih dana ruska vojska vodi brutalni napadački rat protiv Ukrajine, zbog kojeg pate i preživjeli holokausta čija trauma se suočava s novim slikama užasa", stoji u priopćenju Međunarodnog odbora za holokaust.