sjećanje na holokaust

Čović uputio inicijativu da se BiH pridruži međunarodnoj definiciji antisemitizma

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2022 19:20
  • Objavljeno 28.06.2022 u 19:20
Dragan Čović

Dragan Čović

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović u utorak je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu kojom predlaže da ovaj gornji dom državnog parlamenta usvoji zaključak o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust

Prigodom nedavne posjete Izraelu gdje je posjetio Memorijalni kompleks holokausta Yad Vashem, te se susreo s nizom dužnosnika među kojima i Benjaminom Netanyahuom Čović je obećao da će poduprijeti donošenje definicija antisemitizma u BiH. "Usvajanje je korak naprijed koji svi mi u BiH moramo napraviti. Borba protiv antisemitizma ostaje važna u cijelom svijetu", napisao je u utorak Čović na Twitteru.

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust tijekom 2016. godine je usvojio radnu definiciju antisemitizma, koju je u istovjetnom obliku i pojašnjenju usvojila 31 država članica Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust. Tako se definira kako se antisemitizam pojmovno određuje kao "određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima.

"Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima", stoji u Čovićevoj inicijativi. U praksi to znači i da takve manifestacije mogu biti usmjerene i protiv države Izraela, koja se smatra židovskim kolektivitetom.

"Vjerujem da prihvaćanje navedene definicije antisemitizma može značajno doprinijeti prepoznavanju i utvrđivanju slučajeva antisemitizma te potaknuti primjenu i provođenje zakona koji se odnose na antisemitizam u BiH. Također, usvajanjem navedene definicije potiče se unaprjeđenje shvaćanja cjelokupne BiH javnosti o tome kako se antisemitizam manifestira u 21. stoljeću, a u cilju borbe protiv rasizma i ksenofobije i potrebe za dostojanstvenim sjećanjem na žrtve holokausta", naveo je Čović u prijedlogu ovoga dokumenta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!