demokratsko nasljeđe

Njemačka obilježava 70. godišnjicu ustanka protiv komunističke diktature

16.06.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Njemačka je u petak obilježila 70. godišnjicu ustanka u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, a predsjednik države Frank-Walter Steinmeier je pozvao na pojačanu borbu za jačanje demokracije

„Naš ustav jamči točno one slobode za koje su se ustanici od 17. lipnja 1953. zalagali. Zato kažem još jednom: notorna je neistina kada današnji protivnici demokracije, populisti i ekstremisti kažu kako da je danas ista situacija kao i u vrijeme diktature“, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier tijekom svečanosti u Bundestagu. On je rekao da svatko tko tako nešto tvrdi, omalovažava žrtve DDR režima.

„Svatko tko tako nešto kaže zloupotrebljava imena onih koji su tijekom ustanka 1953. riskirali i izgubili živote“, rekao je njemački predsjednik. On je rekao kako su građani DDR 1989. napokon izborili za demokraciju što je nešto na što „čitava Njemačka može biti ponosna“.

17. lipnja 1953. je preko milijun građana tadašnje sovjetske zone izišlo na ulice isprva prosvjedujući protiv podizanja radne norme. Prosvjedi su se pretvorili u pobunu protiv Socijalističke partije jedinstva (SED) Istočne Njemačke, podjele Njemačke te sovjetske okupacije.

Sovjetski vojnici su ugušili pobunu prilikom čega je ubijeno najmanje 55 osoba a preko 10.000 je uhićeno. Predsjednica Bundestaga Baerbel Bass je također povezala ustanak 1953. i prosvjede 1989. koji su doveli do pada Berlinskog zida.

„1953. i 1989. pripadaju velikom demokratskom nasljeđu za koje su se izborili građani na istoku zemlje. To je borba koju građani na zapadu nisu morali voditi“, rekla je predsjednica parlamenta. Ona se založila za što brže podizanje spomenika za žrtve diktature SED-a i ustanku protiv komunističke diktature koje je nedavno odobrio sam Bundestag.

Bas i Steinmeier su povukli paralele između tadašnje borbe građana Istočne Njemačke za slobodu i današnje borbe Ukrajinaca protiv ruske agresije. „Takozvana veličina kojoj ruski predsjednik Putin želi odvesti svoju zemlju nije ništa drugo nego put u diktaturu i imperijalističko ludilo“, rekao je Steinmeier.