NJEMAČKI MEDIJI

Njemačka je postala 'Merkel-republika'

23.09.2013 u 08:31

Bionic
Reading

Ako je suditi prema prvim komentarima njemačkih medija, jedino što je sigurno jest da je Angela Merkel pobjednica ovih izbora i da joj slijedi još jedan kancelarski mandat. S kime i kako, ostaje zasad otvoreno, kao i mnogo toga drugog

Za konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung nema sumnje kojim naslovom popratiti rezultate jučerašnjih izbora za Bundestag: 'Pobjeda velike kancelarke'. Angela Merkel se ovim izbornim rezultatom definitivno upisala među najdugovječnije njemačke poslijeratne kancelare, došavši u društvo s legendama demokršćanske politike Konradom Adenauerom i Helmutom Kohlom, što su dva imena koja se često spominju u analizama jučerašnjih izbora kada se govori o aktualnoj i budućoj kancelarki.

FAZ ističe da će Merkel i CDU/CSU sada imati priliku izabrati s kime žele koalirati, s time da su joj jedine realne opcije SPD i Zeleni, s obzirom da u Bundestagu ima samo još jedna stranka, tvrda ljevica Die Linke. Konzervativni list napominje da su 'demokršćani u ovoj kampanji igrali na samo jednu kartu, a to nije program nego osoba: kancelarka Merkel', te da im se 'računica itekako isplatila'.

Slično smatra i ljevičarski Die Tageszeitung, koji ironično piše da se 'predizborna kampanja CDU-a sastojala od tri teme: prva je Merkel, druga je Merkel, a i treća je Merkel'. TAZ podsjeća da 'Nijemci vole umjerenost, a izbjegavaju kontroverze', ali da je ipak iznenađujuće 'što je takva kultura konsenzusa dovela do toga da glasači Merkel skoro izaberu za kraljicu', koja nacijom vlada pomoću 'nježnog paternalizma i spretnog oportunizma'. Iako ne baš oduševljen rezultatima izbora, TAZ također piše o 'pobjednici Angeli Merkel' i 'posebnom Merkel-osjećaju' koji kancelarka izaziva među Nijemcima.

I za lijevo usmjereni Sueddeutsche Zeitung jasno je da je Merkel 'trijumfirala' na izborima, te označuje da je 'Merkeličina vladavina sada postala epoha', i to 'epoha merkelizma'. SZ napominje da je tamna strana ove pobjede to što se 'sada CDU sastoji samo od Merkel i ničega drugog', ali da se biračima sviđa kako Merkel igra ulogu štedljive njemačke domaćice u krizi eura' te je vide kao 'predstavnicu prosvijećenog liberalnog konzervativizma'.

Liberalni Der Spiegel pak zaključuje da je Njemačka postala 'Merkel-republika', s obzirom da je kancelarka 'nadmoćno sve pobijedila', čime je CDU postao 'državna stranka' koja određuje sama sve najvažnije u državi, dok 'ostale stranke smiju gledati'. Angela Merkel ima 'predsjednički stil vladanja, ali koji se sviđa širokim slojevima društva te potiče integraciju', iako 'nitko ne za što doista kancelarka zastupa'. Jednostavno, zaključuje Der Spiegel, Nijemci imaju povjerenja u Merkel, a 'to je najsnažnija valuta u politici'.