OBAMA U GOSTIMA

Njemačka i SAD njeguju izvanredne odnose

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.06.2009 15:20
  • Objavljeno 05.06.2009 u 15:12
Merkel i Obama

Merkel i Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sjedinjene Američke Države i dalje Njemačku smatraju jednim od najbliskijih partnera u rješavanju globalnih problema poput onih na Bliskom istoku ili savladavanja posljedica financijske krize, priopćeno je nakon razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Baracka Obame u petak u Dresdenu.

"Ne samo da su odnosi između Njemačke i SAD-a izvrsni, nego su to i odnosi i između naših dviju vlada", rekao je američki predsjednik nakon dvosatnog razgovora s njemačkom kancelarkom. Obama je odbacio medijska izvješća prema kojima su odnosi prema njemačkoj kancelarki u silaznoj putanji.

"To su najobičnije spekulacije", naglasio je Obama te je nadodao da je Njemačka za SAD "bliski prijatelj" i "odlučujući partner" u rješavanju globalnih problema.

I njemačka kancelarka je naglasila da su odnosi između Berlina i Washingtona izvanredni.

"Suradnja s novim američkim predsjednikom predstavlja pravi užitak", rekla je Merkel.

Glede pitanja globalne politike, oboje državnika naglasilo je da se rješenje bliskoistočnog problema nalazi u postojanju dviju država, izraelske i palestinske. Obama je istodobno put do političkog rješenja nazvao teškim.

"SAD taj problem neće moći riješiti same nego trebaju podršku partnera poput Njemačke", rekao je Obama.

Kancelarka Merkel je pohvalila Obamin jučerašnji govor u Kairu te ga okarakterizirala kao "otvaranje vrata muslimanskom svijetu". Ona je naglasila da će Njemačka učiniti "sve što je u njezinoj moći" kako bi se postiglo trajno rješenje izraelsko-palestinskog pitanja. Ona je pritom naglasila "povijesnu odgovornost" Njemačke u odnosu na Izrael.

Oko spornog pitanja eventualnog prihvaćanja zatvorenika iz američkog logora Guantanama u Njemačkoj nije postignut dogovor, ali je kancelarka naglasila da se tom problemu pristupa konstruktivno.

"Njemačka se uvijek zauzimala za zatvaranje Gunatanama", rekla je Merkel koja međutim nije obećala udomljenje zatvorenika. Konkretno se radi o osmorici Ujgura kojima u domovini Kini prijeti politički progon, a koje je ujgurska zajednica u Muenchenu spremna primiti.

Tijekom razgovora Merkel i Obame dotaknuta su i pitanja zaštite klime. Američki predsjednik je naglasio da moguća "vodeća uloga" SAD-a po tom pitanju te je ukazao na uspjehe glede zaštite klime u njegovoj zemlji posljednjih mjeseci.

Nakon razgovora Merkel i Obama su posjetili novoizgrađenu dresdensku katedralu (Frauenkirche) koja je, kao i velik dio Dresdena, prilikom savezničkog bombardiranja krajem Drugog svjetskog rata u potpunosti bila uništena.

Obama i Merkel će u petak poslijepodne zajednički posjetiti spomen područje nekadašnjeg koncentracijskog logora Buchenwald. Obama bi se tamo trebao susresti i s preživjelim logorašima, između ostalih i s nobelovcem Elijem Wieselom. Obama je posjet Buchenwaldu okarakterizirao kao njemu osobno "vrlo važnam" događaj. Jedan od Obaminih ujaka je kao američki vojnik sudjelovao u oslobađanju Buchenwalda 1945.

Na kraju svog jednodnevnog posjeta američki predsjednik trebao bi posjetiti i ranjene američke vojnike u vojnoj bolnici u Landshutu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!