EKONOMSKA STUDIJA:

Nizozemskoj bi bilo bolje izvan eurozone

07.02.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Ekonomski stručnjaci okupljeni u British Capital Economics izradili su studiju koja pokazuje da bi Nizozemska itekako profitirala napuštanjem eurozone te bi postigla bolji gospodarski rast

'NExit - Assessing the economic impact of the Netherlands leaving the European Union' naziv je studije koju su izradila trojica stručnjaka (Justin Chaloner, Andrew Evans i Mark Pragnell) za British Capital Economics, a čiji zaključci će zasigurno daleko odjeknuti. Naime smatra se kako bi Nizozemska profitirala napuštanjem eurozone, a prema izračunima u studiji, prosječno nizozemsko kućanstvo bi godišnje imalo osam tisuća funti više prihoda dok bi nacionalni dohodak porastao za više od milijardu funti.

British Capital Economics je tako izračunao da bi Nizozemskoj itekako odgovarao status kakav ima Švicarska te bi izlaskom iz eurozone ostvarila 'značajne koristi'. Zabrinjavajući je i zaključak da bi 'gospodarstvo Nizozemske bolje napredovalo izvan eurozone', pa čak i ako se ne bi imalo status poput Švicarske. U studiji se napominju i realni rizici izlaska Nizozemske iz eurozone, ali ne treba zaboraviti da je riječ o državi s odličnim kreditnim rejtingom, čiju bi ekonomsku budućnost mogli ugroziti strukturni problemi Europske unije.

U 164-straničnoj studiji euro se opisuje kao 'fundamentalno manjkava valuta', zbog čega Nizozemska treba 'razmotriti želi li ostati dio tog bloka', pa British Capital Economics zaključuje da bi Nizozemskoj bilo bolje 'svoju ekonomsku sudbinu preuzeti u svoje ruke'.

Ipak, treba napomenuti da je studija izrađena po narudžbi Geerta Wildersa i njegove ekstremističke Slobodarske stranke, koja vodi u anketama pred izbore za Europski parlament. Wilders zauzima euroskeptične pozicije, poznat je i po ispadima islamofobije, a rezultate ove studije vjerojatno će koristiti u kampanji. Prema istraživanjima javnog mnijenja, 55 posto Nizozemaca podržava napuštanje eurozone ukoliko bi to bilo ekonomski isplativije.