važna prekretnica

Nizozemski sud na doživotni zatvor osudio trojicu za rušenje zrakoplova na letu za Kuala Lumpur iznad Ukrajine

17.11.2022 u 17:17

Bionic
Reading

Nizozemski suci u četvrtak su osudili trojicu muškaraca na doživotnu kaznu zatvora zbog njihove uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlines na letu MH17 2014. iznad Ukrajine

Četvrti muškarac je oslobođen.

MH17 bio je putnički zrakoplov koji je 17. srpnja oboren iznad Ukrajine. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Osuđeni su ruski obavještajci Igor Girkin i Sergej Dubinskij te Leonid Karčenko, ukrajinski separatistički vođa. Četvrti, Oleg Pulatov oslobođen je po svim točkama optužnice.

Također im je naređeno da isplate barem 16 milijuna eura odštete rođacima žrtava.

U to vrijeme, područje je bilo poprište borbe proruskih separatista i ukrajinskih snaga, što je bio uvod u ovogodišnji sukob.

Žrtve leta MH17, koje su putovale od Amsterdama do Kuala Lumpura, dolazile su iz deset različitih zemalja. Više od polovice su bili Nizozemci.

Predstavnici žrtava rekli su da je presuda važna prekretnica, iako su osuđenici i dalje bjegunci. Vjeruje se da se svi nalaze u Rusiji koja ih neće izručiti.

Moskva niječe umiješanost ili odgovornost za obaranje zrakoplova. Godine 2014. je nijekala bilo kakvu prisutnost u Ukrajini.

Na briefingu u Moskvi u četvrtak, zamjenik glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova Ivan Nečaev rekao je novinarima da će vlada analizirati presudu nizozemskog suda. "Proučit ćemo ovu odluku jer u ovakvim pitanjima bitna je svaka nijansa", rekao je.

Ukrajinski predsjednik pozdravio je presudu, no rekao je da se sada mora suditi "onima koji su naredili" napad.

"Kazna za sve ruske zločine - sadašnje i prošle - bit će neizbježna", napisao je predsjednik Volodimir Zelenskij na Twitteru.