izrađena 1898.

Nizozemski kralj bi mogao prestati koristiti kočiju koja slavi kolonijalnu prošlost

17.07.2020 u 22:06

Bionic
Reading

Nizozemski kralj Willem-Alexander mogao bi prestati koristiti ceremonijalnu kočiju oslikanu prizorima koji slave nekadašnju nizozemsku vlast nad kolonijama, rekao je u petak nakon sve brojnijih kritika "Zlatne kočije"

Pozlaćena drvena kočija izrađena je 1898. a na jednoj strani ukrašena je pločom nazvanom "Danak kolonija", na kojoj su prikazani crni i azijski podanici kako nose darove bijeloj ženi na tronu koja predstavlja Nizozemsku.

Premijer Mark Rutte je u lipnju rekao da je svjestan da kočija, koja je na restauraciji od 2015., "pobuđuje osjećaje" ali i dodao da je "sve to dio naše povijesti".

Kočija, zajedno s kipovima pomorskih junaka iz zlatnog 17. stoljeća Nizozemske, postala je vruća tema rasprava nakon prosvjeda "Crni životi su važni".

"Pratimo raspravu. Slušam je", rekao je kralj Willem-Alexander na godišnjom susretu s medijima kada članovi kraljevske obitelji poziraju za slike.

"Sve dok u Nizozemskoj postoji implicitna ili eksplicitna diskriminacija moramo to riješavati kao društvo", dodao je.

Kočija tradicionalno prevozi kralja na obraćanje parlamentu svakoga rujna, no van uporabe bi trebala biti do 2021. godine.

Kralj je rekao da se tijekom popravaka i obnove neće tražiti promjena dekoracija.

"To je dio naše kulturne baštine tako da u restauraciji nećemo mijenjati povijest", rekao je.

"Vidjet ćemo kada se završi restauracija".