brojke u padu

Nizozemska ukida većinu covid ograničenja, evo što ostaje na snazi

15.02.2022 u 22:47

Bionic
Reading

Nizozemska je najavila da od petka planira ukinuti većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije covida-19. Nogometni stadioni, kazališta, kina i restorani od petka će opet moći primati posjetitelje gotovo bez ograničenja - a također će moći ostati otvoreni do 1 sat umjesto sadašnjih 22:00 sata

"Zemlja će ponovno biti otvorena", rekao je ministar zdravstva Ernst Kuipers u utorak navečer u Haagu. S obzirom na smanjenje broja zaraženih, ima razloga za optimizam, rekao je Kuipers. "Ali moramo biti realni. Korona nije nestala."

On je pozvao građane da i dalje budu oprezni.

Ukidanje ograničenja trebalo bi se odviti u dva koraka. Nakon prvog koraka u petak slijedi ono što se očekuje da će biti posljednji 25. veljače, kada će se ukinuti obavezno nošenje maske i covid putovnica.

Trenutno posjetitelji restorana, kulturnih i sportskih događanja moraju dokazati da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli covid-19.

Za velike događaje u zatvorenom prostoru kao što su festivali, testiranje će i ubuduće ostati obvezno, iako će uvjet nošenja maske ostati na snazi ​​samo u javnom prijevozu i zračnom prometu.

Posljednjih tjedana porastao je pritisak javnosti i poslovnih čelnika na vladu da ukine ograničenja. Stručnjaci za javno zdravstvo sada također smatraju taj potez opravdanim.

Prema podacima Instituta za zdravlje i okoliš RIVM, broj pacijenata u bolnicama se malo smanjio. Broj novozaraženih također je pao za 22 posto u pr-oteklih sedam dana. “To znači da je vrhunac ovog vala infekcija izgleda iza nas”, priopćeno je iz RIVM-a.