održiva energija

Nizozemska u novom proračunu planira 7 milijardi eura za klimu

21.09.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Nizozemska je u utorak najavila milijarde eura investicija u održivu energiju iduće godine, u vrijeme dok se država snažno oporavlja od koronakrize

Proračun vlade za 2022. godinu uključuje do 7 milijardi eura subvencija za projekte održive energije i druge mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Nizozemska pokušava ispuniti ekološke ciljeve, što većim dijelom nije uspjela proteklih godina.

Izdvajanja za klimatska pitanja najupečatljiviji su dio novog proračuna koji se nije dotaknuo niza drugih pitanja jer je vlada i dalje tehnička, osam mjeseci nakon što je pala zbog skandala oko subvencija za djecu.

Pokušaji formiranja nove vlade stoje na mjestu od izbora u ožujku na kojima je konzervativna stranka premijera Marka Ruttea osvojila većinu, no nedovoljno da vlada bez partnera. Nizozemska nema izborne pragove, što rezultira velikim brojem stranaka u parlamentu – trenutno ih je 17.

Oduživanje procesa formiranja vlasti utjecalo je na povjerenje javnosti u političke institucije, pokazuju ankete objavljene ovaj tjedan. No to dosad nije utjecalo na nizozemsko gospodarstvo koje se od koronakrize oporavilo brže nego susjedne zemlje.  

Očekuje se da će to peto najveće gospodarstvo eurozone ove godine narasti 3,9 posto, a iduće 3,5. Prošle godine nizozemsko gospodarstvo je zbog pandemije palo za rekordnih 4 posto. 

Ekonomski oporavak vidljiv je na tržištu rada na kojem ugostiteljski objekti teško pronalaze dovoljno zaposlenika kako bi se u potpunosti otvorili. 

Velika financijska podrška vlasti pomogla je mnogim tvrtkama da prežive pandemiju i održe nezaposlenost na povijesno niskoj razini, a danas je više oglasa za posao nego onih koji traže radno mjesto.