SKUP PROTIV TERORIZMA

Nizozemska traži veću razmjenu obavještajnih podataka

11.01.2016 u 10:06

Bionic
Reading

Nizozemska će se na skupu svjetskih protuterorističkih dužnosnika u ponedjeljak zalagati za veću razmjenu obavještajnih podataka, uključujući popise osumnjičenih stranih boraca

Nizozemska, koja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo Europske unije, podijelila je nacrt tog prijedloga sudionicima Globalnog protuterorističkog foruma (GCTF) i sastanka Koalicije protiv Islamske države u Den Haagu, rekao je jedan dužnosnik.

Iako okvir za razmjenu povjerljivih obavještajnih podataka već postoji, Nizozemska se nada da će pojačati korištenje baza podataka u europskim i međunarodnim policijskim agencijama Interpolu i Europolu budući da je prije napada u Parizu ta komunikacija bila slaba.

Nekoliko napadača, koji su ubili 130 ljudi 13. studenoga u francuskoj prijestolnici, bili su poznati vlastima u raznim zemljama tako da je postojala mogućnost da budu zaustavljeni.

Turske vlasti uhitile su bombaša samoubojicu Brahima Abdeslama i deportirale su ga u Belgiju mjesecima prije napada, pritom upozorivši da je 'radikaliziran' i da je moguće da se želi pridružiti borcima Islamske države u Siriji.

'Puno toga je rečeno i dogovoreno, ali oni žele postići u ponedjeljak da se to pretvori u djela', rekao je za Reuters dužnosnik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova citirajući nacrt prijedloga. 'Nedostaje povjerenje i to sprječava dijeljenje svih podataka.'