'KOLEKTIVNA KRIVNJA'

Nizozemska se ispričala Indoneziji zbog ekstremnog kolonijalnog nasilja

17.02.2022 u 20:01

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte ispričao se u četvrtak Indoneziji nakon što je studija otkrila da se nizozemska vojska služila sustavnim nasiljem, uključujući ono protiv civilnog stanivništva, u indonezijskom ratu za neovisnost 1945.-1949.

"Zbog sustavnog i raširenog ekstremnog nasilja s nizozemske strane tih godina i zbog toga što su ranije vlade različito gledale na to pitanje, danas se u ime svoje vlade duboko ispričavam indonezijskom narodu", rekao je Rutte, prenosi nizozemska televizija NOS.

Rutte je rekao da su otkrića "neupitna". "Ona su teška, ali neizbježna", kazao je te istaknuo da vlada preuzima punu odgovornost za "kolektivnu krivnju".

Političko i vojno vodstvo toleriralo je ratne zločine u tadašnjoj koloniji Nizozemskoj Indoneziji, pokazala je studija koju su provela tri nizozemska instituta, najsveobuhvatnija dosad o toj temi.

Desetljećima je vlada u Haagu tvrdila da se nizozemska vojska općenito ponašala korektno i da je bilo tek sporadičnih napada. To više nije održivo stajalište, zaključili su istraživači.

Oni u studiji govore o širokom rasponu zločina, od mučenja prilikom ispitivanja, ubijanja zarobljenih vojnika i civila bez suđenja do paljenja sela.

Procijenili su da je u ratu poginulo više od 100.000 Indonežana i oko 5000 nizozemskih vojnika.

Indonezija je proglasila neovisnost krajem Drugog svjetskog rata nakon gotovo 350 godina kolonijalne vladavine.