virus se širi jednostavno

Nizozemci zabrinuti: Putnici iz Južnoafričke Republike pristižu s covidom unatoč testiranju

03.12.2021 u 17:09

Bionic
Reading

Nizozemske zdravstvene vlasti rekle su u petak da su zabrinute što su neki putnici koji su doputovali iz Južnoafričke Republike protekli tjedan po dolasku testirani pozitivno na covid-19 unatoč tome što su cijepljeni te su prije polijetanja testirani negativno

"Pokazuje se da se virus širi jednostavno i to je zabrinjavajuće", rekao je Bert van de Velden, direktor nadležnog regionalnog zdravstvenog tijela za Kennemerland, pod koji spada i aerodrom Schiphol u Amsterdamu.

"Od krajnje je važnosti da su putnici valjano testirani prije polijetanja te da dopuste da ih se testira po dolasku."

Stotine putnika tjedno dolaze letovima iz Južnoafričke Republike na amsterdamski aerodrom Schiphol, a zdravstvene vlasti rekle su da oko 9 posto onih koji su se složili dobrovoljno testirati po dolasku - a samo je trećina putnika na to pristala - bilo zaraženo covidom.

Zdravstvene vlasti počele su testirati putnike poslije slijetanja nakon potpune istrage dva leta iz Južnoafričke Republike 26. studenoga.

Ova dva leta bila su u zraku kad je nizozemska vlada uvela nova ograničenja u jeku zabrinutosti zbog  omikrona, novootkrivene varijante virusa.

Više od 600 putnika na letovima moralo je u izolaciju te su bili pomno testirani, a ispostavilo se da je njih 62 imalo covid-19, od kojih je 14 bilo zaraženo omikron varijantom.

Američka vlada najavila je u četvrtak pravila testiranja prije polijetanja za sve međunarodne putnike koja stupaju na snagu u ponedjeljak.