NAJVIŠI NA SVIJETU

Nizozemci i Litavke najviši, Hrvati sedmi u svijetu

28.07.2016 u 08:47

Bionic
Reading

Nizozemski muškarci i Litavke najviši su ljudi na Zemlji, pokazala je nedavno provedena opsežna studija znanstvenika Carskog koledža u Londonu, a za potrebe istraživanja koristili su podatke svih svjetskih država u periodu od 1914. do 2014. godine. Hrvati su pak sedmi na listi naroda koji je najviše narastao u posljednjih 100 godina

Najnovija studija pokazuje da su Nizozemci u prosjeku visoki 182,5 centimetara, a Litavke 170 centimetara, dok su najniži muškarci iz Istočnog Timora s prosječnom visinom od 160 centimetara, a Gvatemalke najniže na svijetu s prosječnom visinom od svega 149 centimetara.

Istraživanje, objavljeno u časopisu eLife, pokazalo je da su Južnokorejke i Iranci zabilježili najviši rast unazad 100 godina. Iranci su, naime, u tom razdoblju u prosjeku narasli 16,5 centimetara, a Južnokorejke čak 20 centimetara.

Britanci su, prema istom istraživanju, narasli u prosjeku za 11 centimetara, za razliku od Amerikanaca i Amerikanki koji bilježe rast od svega šest, odnosno pet centimetara tijekom stotinu godina. Kinezi su u prosjeku narasli za 11, a Kineskinje za 10 centimetara.

Znanstvenici su također otkrili kako su pojedine nacije prestale rasti unazad 40 godina, poput Finaca i Japanaca, kao i pojedinih naroda sjeverne i subsaharske Afrike te Bliskog istoka, za razliku od Španjolaca i Talijana te u pojedinim zemljama Latinske Amerike i jugoistočne Azije

Koliko ćemo narasti, ovisi to o prehrani i prirodnom okruženju, iako značajnu ulogu u rastu ima i genetika, ističu znanstvenici.